Nie masz pomysłu na drugie śniadanie czy południowa przekąskę? Spieszymy Wam z pomocą. Deser z nasionami chia, to nie tylko zdrowa dawka energii, ale również rozkosz dla naszego podniebienia. Taki przysmak idealnie nadaje się, by zabrać do pracy np. w szykownym słoiczku.
Bogactwo kwasów tłuszczowych to nie jedyny powód, dla którego warto jeść nasiona chia. Znajdziemy w nich także sporo witamin i minerałów potrzebnych w codziennej diecie. Szałwia hiszpańska, bo tak nazywa się roślina z pozyskujemy nasiona potocznie nazwane chia, zawiera m.in. witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie.
Nasiona dostarczają nam również spora dawkę witaminy C, wspomagającej odporność organizmu, a także witaminę E i witaminy z grupy B. Nie brak w niej także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, jak również cynku, miedzi czy selenu. Jeżeli cierpimy na niedobory tych mikroelementów, powinniśmy spożywać nasiona chia.
Nasiona chia pomagają w walce z nadwagą
Włączenie ich do codziennej diety może być pomocne przy walce z nadwagą. Te niepozornie wygladajace nasionka zawierają aż 34,5 g błonnika na 100 g produktu. Błonnik przyspiesza przemianę materii i utrzymuje uczucie sytości co zapobiega nagłym skokom stężenia glukozy we krwi. Zapobiega to napadom głodu, co jest bardzo ważne dla osób będących na diecie. Deser przygotowany z nasion chia jest bardzo prosty, przepis zawiera tylko 4 składniki.
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
By, przygotować deser należy przygotować sobie następujące składniki:
- 3 łyżki nasion chia
- 1 szklanka mleka kokosowego (może być też krowie lub jeden jogurt grecki)
- łyżeczka miodu
- ulubione owoce np. borówki, banan, truskawki, maliny, mango czy kiwi.
Nasiona chia namocz w mleku minimum 2 godziny wcześniej, a najlepiej na noc. W tym czasie mieszaj je kilka razy. Gdy używasz jogurtu greckiego, nasiona powinny znaleźć się w nim przynajmniej 10 minut przed podaniem. Wygląd deseru zależy od nas samych. Możemy nałożyć najpierw pudding, potem owoce. Owoce można zblendować na mus lub podać w całości. Ciekawie wygląda deser układany warstwowo. Mamy nadzieję, że zdjęcia zamieszczone w artykule zainspirują Was do stworzenia idealnego deseru. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>