Przepis na gołąbki z młodej kapusty

0
2136

Gołąbki z młodej kapusty to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Danie jest lekkie i sycące. Gołąbki przygotowane według naszego przepisu zawsze wychodzą znakomicie. Sami spróbujcie i oceńcie. Do przygotowania gołąbków możesz użyć młodej kapusty, ale można też użyć kapustę włoską lub pekińską.

Składniki na gołąbki z młodej kapusty:

Do przygotowania gołąbków z młodej kapusty potrzebować będziemy na następujących składników:

  • 750 g mielonej łopatki wieprzowej
  • duża główka młodej kapusty
  • 100 g suchego ryżu – np. jaśminowego
  • 1,5 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 duża cebula – około 230 g
  • olej roślinny do smażenia
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • garść świeżego koperku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, oregano, słodkiej papryki i majeranku
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Leśny Mech z malinami - wygląda obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje

Przygotowanie gołąbków z młodej kapusty krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności ugotuj jedną saszetkę suchego ryżu o wadze 100 gramów. Ryż ugotuj do miękkości w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2. Następnie dużą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Podsmażaj ją do momentu, aż będzie delikatnie złota i miękka.

Krok 3. Do dużej miski przełóż mięso mielone, ugotowany i dobrze odcedzony ryż, podsmażoną cebulkę oraz płaską łyżeczkę soli, pieprz, oregano i majeranku. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto z rabarbarem. Przepyszne połączenie smaków HIT

Krok 4. Wytnij głąb z kapusty. Należy wyciąć odwrotnie ułożony stożek z głąba.

Krok 5. Młodą kapustę należy umieść we wrzącej już wodzie, dziurą po głąbie do dołu. Po dwóch minutach przekręcamy kapustę. Po 2-3 minutach zaczynamy ściągać pierwsze liście. Każdy liść posiada po środku grubszy nerw, który delikatnie odcinamy ostrym nożem.

Krok 6. Niewielką ilość farszu nabieramy na rękę i formujemy lekko spłaszczoną kulę. Farsz umieszczamy na środku liścia i zawijamy ciasno nasze gołąbki.

Krok 7. Przygotuj większy garnek. Na jego dnie ułóż kilka porwanych liści oraz te, które były już za małe do zwijania gołąbków. Gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego, zawsze łączeniem do spodu.

Krok 8. Gołąbki zalej bulionem warzywnym – około 1,5 szklanki. Przykryj garnek pokrywką i duś do miękkości kapusty (około 30 minut).

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

Krok 9. Do osobnego garnka odlej cały wywar/bulion z gołąbków. Do wywaru dodaj 500 ml przecieru z pomidorów, płaską łyżeczkę słodkiej papryki oraz garść świeżo siekanego koperku. Zagotuj sos. Aby lekko zgęstniał możesz na koniec dodać do niego płaską łyżkę mąki pszennej.

Krok 10. Gotowy sos ponownie wlej do garnka z gołąbkami lub też nakładaj go osobno podczas podawania gołąbków na talerze. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania