Hiszpańskie pączki to dzisiejsza propozycja na pyszną przekąskę do kawy. Przepis nieskomplikowany i szybki, co z pewnością Wam się spodoba. Zapraszamy do udostępniania przepisu innym. Smacznego!
Składniki na hiszpańskie pączki – przepis
Do przygotowania hiszpańskich pączków potrzebować będziemy następujących składników:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 250 ml wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- papier do pieczenia
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie hiszpańskich pączków krok po kroku – przepis
Krok 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Całość należy zagotować.
Krok 2. Następnie dodajemy mąkę i zmniejszamy moc grzania pod garnkiem. Całość energicznie mieszamy, aż z ciasta zrobi się ładna kulka i ciasto będzie odchodzić od boków. Ciasto studzimy. Następnie delikatnie miksując dodajemy po jednym jajku. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie ciasto przekładamy do szprychy lub rękawa cukierniczego.
Krok 3. Papier do pieczenia należy pociąć na kwadraty ok 10×10 cm i na każdy kwadrat wyciskamy oponkę średnicy 5-6 cm.
Krok 4. Do garnka wlewamy ok 1 litra oleju i rozgrzewam go. Aby sprawdzić czy olej jest już nagrzany wrzucamy mały kawałek ciasta. Następnie na rozgrzany olej wkładamy oponki papierem do góry. Po chwili zdejmujemy papier i smażymy pączki na rumiano z obu stron po ok 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 5. Pączki osuszamy na ręczniku papierowym. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem lub polewam lukrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>