Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i szynką – idealne na święta Wielkanocne

0
6070

Święta wielkanocne już tuż tuż, także przygotowałam dla was przepis na niesamowite jajka faszerowane pieczarkami i szynką. Przygotowuję je co roku, gdyż nie może ich zabraknąć na moim wielkanocnym stole. Serdecznie polecam wam ten sprawdzony domowy przepis, który idealnie sprawdzi się na śniadanie w święta wielkanocne lub jako przekąska.

Jajka faszerowane pieczarkami i szynką są jednym z moich ulubionych przekąsek, które zawsze goszczą u mnie w święta wielkanocne. Uwielbiają je dosłownie wszyscy, dlatego wykonuję ten przepis z podwójnej, a czasem nawet z potrójnej porcji. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Dwukolorowa babka wielkanocna, hitem tych świąt. Zobacz prosty i szybki przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Pasta jajeczna z chrzanem. Przepis w sam raz na Wielkanocne śniadanie

Składniki na jajka faszerowane pieczarkami i szynką – przepis:

  • 5 dużych jajek
  • 4-5 dużych pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g szynki
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Mazurek Wielkanocny - nie może go zabraknąć na Wielkanocnym stole
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na metrowiec. Ciasto, które rozpływa się w ustach

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie jajek faszerowanych pieczarkami i szynką krok po kroku – przepis:

Krok 1. Na samym początku zaczniemy od ugotowania jajek. Do rondelka nalewamy wody i zagotowujemy. Jajka wsadzamy do wrzątku i gotujemy ok. 10 min.

Krok 2. Po ugotowaniu jajka schładzamy, a następnie chłodzimy. Potem jajka obieramy ze skorupki i przekrajamy je wzdłuż na dwie połówki.

Krok 3. Następnie ostrożnie wyjmujemy z każdej połówki żółtka i przekładamy je do oddzielnej miseczki.

Krok 4. Pieczarki myjemy dokładnie, a następnie na tarce o dużych oczkach.

Krok 5. Pieczarki przekładamy na patelnię, a następnie smażymy na jednej łyżce oleju , do momentu aż odparują płyny. Potem pieczarki studzimy.

Krok 6. Rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szynkę kroimy na drobne kostki.

Krok 7 . Do miski przekładamy wszystkie składniki: pieczarki, żółtka, szynkę, szczypiorek, rzodkiewki, majonez. Całość mieszamy, a następnie doprawiamy według smaku.

Krok 8. Do białek przekładamy farsz, a następnie obsypujemy je szczypiorkiem.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe pyszne ciasto. Galaretki w kremie śmietankowym, aż rozpływają się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Galaretka drobiowa - najlepsza jaką jedliście. Przepis jest banalnie prosty
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kolorowe ciasto z orzechowym biszkoptem - pyszne i efektowne ciasto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here