Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. A jak święta to wiadomo – masa pysznego jedzenia. Czym byłby ten specjalny czas w roku bez niego?
Dzisiaj pokażemy wam przepis na pyszny makowiec i to bez zawijania. Jest to alternatywa wersja dla klasycznego makowca, który potrzebuje drożdży.
Składniki na makowiec bez zawijania – przepis
Do wykonania makowca potrzebujesz:
- 400 g mielonego maku
- 5 jabłek
- 400 ml gorącego mleka
- 200 g miękkiego masła
- 300 g cukru
- 8 dużych jajek
- 200 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g orzechów włoskich
- esencja migdałowa
- szczypta soli
Makowiec bez zawijania krok po kroku – przepis
Krok 1. Mak zalej gorącym mlekiem i wymieszaj. Pozostaw tak, aż napęcznieje.
Krok 2. Teraz przez kilka minut ucieraj masło z cukrem. Po tym czasie dodaj żółtka i kontynuuj miksowanie, aż powstanie biała masa.
Krok 3. Wsyp kaszę mannę, proszek do pieczenia i ostudzony mak. Dodaj jeszcze posiekane orzechy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i esencję migdałową.
Krok 4. Umyte jabłka zetrzyj na dużych oczkach i też dodaj do ciasta.
Krok 5. Ubij białka z dodatkiem soli i powstałą sztywną pianę połącz z resztą składników.
Krok 6. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach o wymiarach 20 cm x 30 cm przelej ciasto i piecz je przez 60 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Na koniec możesz polać makowiec polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>