Lekko kwaskowy, aromatyczny smak rabarbaru w połączeniu z delikatną, słodką masą budyniową i kruchym ciastem to prawdziwa finezja smaku. Jeżeli lubisz rabarbar tak samo jak ja, to z pewnością ten przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem będzie jednym z Twoich ulubionych.
Kiedyś w okresie wiosenno-letnim kompot do obiadu i placek z rabarbarem na deser był nieodłącznym elementem wizyt u dziadków. W ostatnich latach roślina ta znów zyskuje na popularności i coraz więcej osób chętnie po nią sięga. Wypróbuj przepis na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a z pewnością przypomnisz sobie ten niesamowity smak sprzed lat.
Składniki na kruche ciasto z budyniem i rabarbarem:
Do przygotowania ciasta oprócz składników, przygotuj również szklankę o pojemności 250 mililitrów oraz formę do pieczenia o powierzchni 25×35 centymetrów. Przepis będzie wymagał podziału na 3 etapy: wykonanie ciasta, budyniu oraz odpowiednie przygotowanie rabarbaru.
Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- ¾ szklanki cukru pudru
- 250 gram zimnego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
- 1 litr mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 budynie śmietankowe (2x40g)
- 4 łyżki cukru
Dodaj również:
- 500 gram rabarbaru
- 1 łyżka cukru
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem – przepis krok po kroku:
Krok 1. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki, a następnie włóż je do miski. Potem dodaj wszystkie pozostałe składniki na kruche ciasto i zagnie je, aż do momentu gdy się połączą w jednolitą masę.
Krok 2. Przygotowane ciasto podziel na dwie części w proporcjach 30% i 70%, następnie każdą z nich zawiń w folię spożywczą. Większą kulkę włóż do lodówki na 45 minut, natomiast mniejszą z nich do zamrażalnika. Dobrze schłodzone ciasto z pewnością będzie o wiele łatwiej zetrzeć na tarce.
Krok 3. Umyty rabarbar pokrój w kosteczkę i zasyp łyżką cukru, potem wymieszaj i odstaw na bok.
Krok 4. Nadszedł czas na przygotowanie budyniu. W tym celu wlej do kubka 250 mililitrów mleka, wsypujemy oba budynie i mąkę, a następnie wszystko razem mieszamy.
Krok 5. Pozostałe 750 mililitrów mleka podgrzewaj wraz z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy gaz i dodajemy do niego rozrobiony budyń. Całość gotujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania dość gęstej konsystencji, potem odstawiamy budyń do przestudzenia.
Krok 6. Wyciągamy ciasto z lodówki, a następnie oblepiamy nim spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejną warstwą będzie jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń śmietankowy, który rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni. Wierzch posypujemy pokrojonym rabarbarem.
Krok 7. Na koniec wyciągnij z zamrażalnika mniejszy kawałek ciasta i zetrzyj go na tarce obsypując całość ciasta.
Krok 8. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, a potem włóż do niego kruche ciasto z budyniem i rabarbarem – piecz przez około 50 minut. Następnie wyciągamy placek i odkładamy go do przestudzenia. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a potem podaj gościom. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>