Małe pączki wielkości piłeczki do ping-ponga to świetna alternatywa dla dużych, ciężkich pączków, jakie zwyczajowo robi się na Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na 8. lutego.
Niewielkie, słodkie kuleczki przypadną do gustu dzieciom, które łatwiej zjedzą mniejsza wersję zwykłego pączka. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Składniki na małe jogurtowe pączki – przepis
Aby wykonać te małe jogurtowe pączki potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 4/5 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka średniej wielkości
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml oleju do smażenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1/3 łyżeczki surowego kakao
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Małe jogurtowe pączki krok po kroku – przepis
Krok 1. Do dużej miski wsyp podaną ilość mąki, cukru pudru, jogurtu, jajek, cukru wanilinowego oraz proszku do pieczenia. Dodaj też szczyptę soli.
Krok 2. Wyrabiaj ciasto, które na końcu będzie lejące się i gęste, przypominające budyń. Odstaw je na godzinę, by odpoczęło.
Krok 3. Do dużego garnka wlej 500 ml świeżego oleju i zacznij go nagrzewać na średniej mocy palnika. Olej finalnie nie powinien mieć więcej niż 175 stopni. Tutaj przyda się termometr cukierniczy, lecz olej będzie gotowy także wtedy jeżeli kawałek ciasta do niego włożony od razu wypłynie i zacznie się smażyć.
Krok 4. Teraz czas by wkładać pączki do garnka. Na jedną łyżeczkę nałóż ciasto, a drugą łyżeczką zdejmij je bezpośrednio na olej tak, aby uzyskać kształtną, w miarę okrągłą kulkę. Podczas smażenia pączki same się zaokrąglą i urosną.
Krok 5. Pączki smaż przez około 4 minuty, aż osiągną ładny kolor. Uważaj, aby podczas smażenia nie stykały i nie sklejały się ze sobą.
Krok 6. Po smażeniu wykładaj pączki na papierowy ręcznik, by oddały nadmiar tłuszczu. Na sam koniec obtocz je w mieszance cukru, kakao i cynamonu i posyp obficie cukrem pudrem.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>