Przepis na najlepsze zawijane zrazy ze schabu. Sposób na obiad jak u mamy

0
13387
Zrazy ze schabu przepis na rolady

Zawijane zrazy ze schabu to klasyczny obiad w wielu domach. Świetnie sprawdza się na niedzielny obiad, jak również w ciągu tygodnia. Przygotowanie mięsa wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu, a jego smak przypomina domowe obiady u rodziców. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem gotowania, naprawdę warto co jakiś czas zafundować sobie pyszny, domowy obiadek.

DZISIAJ GRZEJE:  Uniwersalny sos pieczarkowy do ziemniaków i makaronu. Pomysł na szybki i pyszny obiad

Składniki na zrazy ze schabu:

  • Około kilogram schabu bez kości
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 10-15 dag boczku wędzonego
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • smalec do smażenia (np. z gęsi)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty - jest przepyszna

Dodatkowo:

  • 1 średnia cebula
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 3 sztuki liści laurowych
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 100 ml zimnej wody
  • 600 ml wrzącej wody
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Domowe zrazy ze schabu – przepis krok po kroku

Przygotowanie rolad:

Krok 1. Na początek umyj i pokrój schab na około 1,5 cm plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem na cienko.

Krok 2. Przypraw mięso solą i pieprzem, potem jedną stronę każdej porcji posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek połóż z brzegu słupek wędzonego boczku oraz kawałek cebuli.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sok z winogron - ten sposób nie ma sobie równych

Krok 3. Przygotowane ogórki kiszone pokrój wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Włóż po każdą z nich do osobnego kawałka mięsa.

Krok 4. Kolejnym krokiem jest odpowiednie zawinięcie przygotowanych rolad. Chwyć zrazy ze schabu za brzeg i załóż go do środka na dodatki, następnie zwiń każdą porcję w rolady. Aby mięso się nie rozwinęło zepnij je szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.

DZISIAJ GRZEJE:  Kurczak w nadziewanej kieszonce - świetny przepis na obiad

Krok 5. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz, potem ułóż rolady, tak aby miejsce łączenia dotykało naczynia.

Krok 6. Mięso smaż na małym ogniu, aż do momentu gdy będzie mocno przypieczone. Następnie obróć je i powtarzaj proces z każdej strony. Przełóż mięso do szerokiego rondla.

DZISIAJ GRZEJE:  Szynka w glazurze - przepis na pyszne mięso na kanapki

Przepis na pyszny sos

Krok 7. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a potem przełóż ją na patelnię, gdzie wcześniej smażyło się mięso. Zeszklij je, a następnie dodaj do mięsa.

Krok 8. Na koniec dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól, potem zalej całość wrzącą wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięciutkie bułki z piekarnika.  Potrzebujesz tylko 5 składników

Krok 9. Zagotuj mięso z przyprawami, a potem gotuj wszystko przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 10. Gdy zrazy ze schabu będą już odpowiednio miękkie wyjmij je z wywaru i usuń szpilki/wykałaczki.

Krok 11. W osobnym naczyniu połącz mąkę z zimną wodą i dokładnie wymieszaj, następnie zapraw nią wywar z mięsa ponownie mieszając by nie powstały grudki. Dodaj przygotowane zrazy ze schabu do sosu.

Źródło: https://www.empik.com/kulinarna-wiola-najlepsze-przepisy-wojcik-wioletta,p1270065553,ksiazka-p

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit - zawsze robi furorę wśród gości
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto ptasie mleczko - zobacz koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciapkapustę - pyszny i pożywny dodatek do mięs

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here