Zawijane zrazy ze schabu to klasyczny obiad w wielu domach. Świetnie sprawdza się na niedzielny obiad, jak również w ciągu tygodnia. Przygotowanie mięsa wcale nie zajmuje aż tak dużo czasu, a jego smak przypomina domowe obiady u rodziców. Nawet jeśli nie jesteś miłośnikiem gotowania, naprawdę warto co jakiś czas zafundować sobie pyszny, domowy obiadek.
Składniki na zrazy ze schabu:
- Około kilogram schabu bez kości
- 2 małe ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 10-15 dag boczku wędzonego
- musztarda
- sól
- pieprz
- smalec do smażenia (np. z gęsi)
Dodatkowo:
- 1 średnia cebula
- 4 sztuki ziela angielskiego
- 3 sztuki liści laurowych
- Sól
- Pieprz
- 1 pełna łyżka mąki
- 100 ml zimnej wody
- 600 ml wrzącej wody
Domowe zrazy ze schabu – przepis krok po kroku
Przygotowanie rolad:
Krok 1. Na początek umyj i pokrój schab na około 1,5 cm plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem na cienko.
Krok 2. Przypraw mięso solą i pieprzem, potem jedną stronę każdej porcji posmaruj musztardą. Następnie na każdy kawałek połóż z brzegu słupek wędzonego boczku oraz kawałek cebuli.
Krok 3. Przygotowane ogórki kiszone pokrój wzdłuż, tak aby powstały 4 części. Włóż po każdą z nich do osobnego kawałka mięsa.
Krok 4. Kolejnym krokiem jest odpowiednie zawinięcie przygotowanych rolad. Chwyć zrazy ze schabu za brzeg i załóż go do środka na dodatki, następnie zwiń każdą porcję w rolady. Aby mięso się nie rozwinęło zepnij je szpilkami do mięsa lub wykałaczkami.
Krok 5. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej tłuszcz, potem ułóż rolady, tak aby miejsce łączenia dotykało naczynia.
Krok 6. Mięso smaż na małym ogniu, aż do momentu gdy będzie mocno przypieczone. Następnie obróć je i powtarzaj proces z każdej strony. Przełóż mięso do szerokiego rondla.
Przepis na pyszny sos
Krok 7. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a potem przełóż ją na patelnię, gdzie wcześniej smażyło się mięso. Zeszklij je, a następnie dodaj do mięsa.
Krok 8. Na koniec dodaj liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól, potem zalej całość wrzącą wodą.
Krok 9. Zagotuj mięso z przyprawami, a potem gotuj wszystko przez około 40 minut, aż mięso będzie miękkie.
Krok 10. Gdy zrazy ze schabu będą już odpowiednio miękkie wyjmij je z wywaru i usuń szpilki/wykałaczki.
Krok 11. W osobnym naczyniu połącz mąkę z zimną wodą i dokładnie wymieszaj, następnie zapraw nią wywar z mięsa ponownie mieszając by nie powstały grudki. Dodaj przygotowane zrazy ze schabu do sosu.
Źródło: https://www.empik.com/kulinarna-wiola-najlepsze-przepisy-wojcik-wioletta,p1270065553,ksiazka-p
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>