Przepis na najlepszy bób – zobacz koniecznie

0
1013

Bób jemy tylko raz do roku, więc nie trać czasu i koniecznie wypróbuj nasz przepis. Prosty smaczny i niezwykle szybki przepis na bób poleć znajomym. Naprawdę warto go wypróbować.

DZISIAJ GRZEJE:  Nie żyje Jerzy Stuhr. Smutną wiadomość przekazał syn

Jak długo gotujemy bób

Bardzo młody bób gotuje się dość szybko. Już po 4-5 minutach możesz sprawdzić, czy jest gotowy. Po zdjęciu łupinki powinien być jędrny, ale miękki.

Średnio młody bób gotuje się do 6 minut. Bób jest już dość duży, ale nadal intensywnie zielony po zdjęciu łupinki. Taki bób nie jest jeszcze „mączysty”.

Bób starszy, bledszy i bardziej mączasty w smaku będzie się gotował około 8-12 minut. Ten bardzo stary bób może się gotować znacznie dłużej. Należy wówczas kontrolować jego stopnień miękkości i smaku.

Młodego bobu nie musicie obierać z łupinki. Starszy koniecznie bierzcie. 

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia w zalewie gyros. Świetny dodatek do wielu dań
DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Składniki na najlepszy bób – przepis

Do przygotowania naszej potrawy potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 kg bobu
  • 1 płaska łyżeczka soli (do posolenia wody)
  • 1 mała łyżeczka cukru (do posłodzenia wody)
  • 1,5 litra wody

Sos do bobu

  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli
  • małą cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • spora garść posiekanego koperku
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka w miodzie

Przygotowanie bobu krok po kroku – przepis

Krok 1. Bób myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Wodę zagotowujemy wraz z cukrem i solą. Gotujemy młody bób około 4-5 minuty.

Ugotowany bób przelewamy zimną wodą. Skórki z młodego bobu nie ściągamy, jednak gdy gotujesz nieco starszy bób możesz ją ściągnąć.

Krok 2. Na średnio nagrzanej patelni należy umieść masło klarowane. Następnie dodajemy  posiekaną drobno cebulkę oraz obrane i pokrojone z plasterki ząbki czosnku. Czosnek możesz też przepuścić przez praskę.

Krok 3. Całość podsmażaj tylko chwilę, do zeszklenia się cebulki. Dodaj teraz łyżeczkę słodkiej papryki. i podsmaż przez chwilę całość.

Krok 4. Dodaj do cebulki ugotowany bób. Nie bój się go trochę podsmażyć, by był chrupiący. Na koniec dodaj też koperek i całość posól do smaku. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Połącz z wodą i podlej ogórki raz w tygodniu. Z tym sposobem przetrwają w upały
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na buraczki w słoikach na zimę. Rewelacyjny smak powala na kolana