Sernik japoński to niezwykle puszysta odmiana sernika, która nieco może przypominać suflet. Jest aksamitny i leciutki jak chmurka, więc jego smak jest doprawdy bardzo delikatny i wyjątkowy.
Wywodzący się z Japonii, o czym mówi sama nazwa, sernik japoński jest zdecydowanie lżejszą odmianą naszego, klasycznego sernika. Warto choć raz wypróbować ten przepis.
Składnik na sernik japoński – przepis
Do wykonania sernika japońskiego potrzebujesz:
- 300 g serka kremowego typu Philadelphia
- 100 g drobnego cukru
- 6 większych jajek
- 1/4 kostki masła
- pół szklanki mleka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
Wskazówka: Zaopatrz się w tortownicę, najlepiej o średnicy 20 centymetrów.
Sernik japoński krok po kroku – przepis
Krok 1. Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do innej miski, żółtka do innej.
Krok 2. Do miski z żółtkami dodaj miękkie masło, mleko, kremowy serek, mąkę, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj.
Krok 3. Teraz ubij na sztywną pianę białka z cukrem. Cukier dodawaj stopniowo, powoli. Ubijaj do powstania bardzo gęstej i błyszczącej piany.
Krok 4. Teraz powstałą gęstą pianę dodaj do masy z żółtkami i kremowym serkiem. Całość dokładnie połącz ze sobą przy użyciu szpatułki, lecz nie mieszaj zbyt długo, by zachować puszystość.
Krok 5. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia, a ranty nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej masę sernikową na dno formy.
Krok 6. Sernik japoński wymaga specyficznego pieczenia. Na dnie piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z opcją grzania góra-dół umieść szeroką blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem, a na półce środkowej umieść tortownicę z masą sernikową
Krok 7. Sernik piecz tak przez 30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Zrób to dopiero po 30 minutach. Wtedy możesz wyjąć sernik i zostawić do przestygnięcia. Na koniec posyp go cukrem pudrem i gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>