Przepis na niezwykle puszysty japoński sernik

0
4397

Sernik japoński to niezwykle puszysta odmiana sernika, która nieco może przypominać suflet. Jest aksamitny i leciutki jak chmurka, więc jego smak jest doprawdy bardzo delikatny i wyjątkowy.

Wywodzący się z Japonii, o czym mówi sama nazwa, sernik japoński jest zdecydowanie lżejszą odmianą naszego, klasycznego sernika. Warto choć raz wypróbować ten przepis.

DZISIAJ GRZEJE:  Tradycyjne, aromatyczne flaki na wołowinie
DZISIAJ GRZEJE:  Cytrynowo-waniliowe ciasto tratwa bez pieczenia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Kawa i kakao to duet idealny. Sprawdź korzyści płynące z tego połączenia

Składnik na sernik japoński – przepis

Do wykonania sernika japońskiego potrzebujesz:

  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 100 g drobnego cukru
  • 6 większych jajek
  • 1/4 kostki masła
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Wskazówka: Zaopatrz się w tortownicę, najlepiej o średnicy 20 centymetrów.

DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Sernik japoński krok po kroku – przepis

Krok 1. Oddziel białka od żółtek. Białka przelej do innej miski, żółtka do innej.

Krok 2. Do miski z żółtkami dodaj miękkie masło, mleko, kremowy serek, mąkę, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj.

Krok 3. Teraz ubij na sztywną pianę białka z cukrem. Cukier dodawaj stopniowo, powoli. Ubijaj do powstania bardzo gęstej i błyszczącej piany.

Krok 4. Teraz powstałą gęstą pianę dodaj do masy z żółtkami i kremowym serkiem. Całość dokładnie połącz ze sobą przy użyciu szpatułki, lecz nie mieszaj zbyt długo, by zachować puszystość.

Krok 5. Dno oraz boki formy wyłóż papierem do pieczenia, a ranty nasmaruj masłem. Ostrożnie wylej masę sernikową na dno formy.

Krok 6. Sernik japoński wymaga specyficznego pieczenia. Na dnie piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z opcją grzania góra-dół umieść szeroką blaszkę wypełnioną do połowy wrzątkiem, a na półce środkowej umieść tortownicę z masą sernikową

Krok 7. Sernik piecz tak przez 30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek. Zrób to dopiero po 30 minutach. Wtedy możesz wyjąć sernik i zostawić do przestygnięcia. Na koniec posyp go cukrem pudrem i gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane pieczarkami i szynką - idealne na święta Wielkanocne
DZISIAJ GRZEJE:  Fantastyczny makowiec na kruchym cieście

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto tak kremowe, jak tylko się da
DZISIAJ GRZEJE:  Małe ciasteczka przekładane konfiturą, czyli przepyszne aspirynki