Ogórki z curry to pyszna i orzeźwiająca przekąska, która harmonijnie łączy świeże ogórki z intensywnym smakiem curry. Tak przygotowane ogórki są doskonałym dodatkiem do obiadu lub grilla.
Przygotowanie ogórków z curry jest proste i niezwykle szybkie. Ogórki zanurzone w aromatycznym sosie curry nabierają intensywnego smaku i stają się idealnym dodatkiem do różnych potraw. Polecam przepis.
Składniki na ogórki z curry – przepis
Do przygotowania ogórków z curry potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 szklanki wody – 750 ml
- 3/4 szklanki drobnego cukru – około 170 g
- 3/4 szklanki octu spirytusowego 10 %
- 1 płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 3 płaskie łyżki przyprawy curry
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 16 ziaren pieprzu
- 4 małe listki laurowe
- kawałek baldachy kopru ogrodowego – można pominąć
Oto instrukcja jak wykonać przepis na ogórki z curry krok po kroku:
Krok 1. Umyj ogórki bardzo dokładnie pod zimną wodą, następnie odetnij im końce i obierz ze skórki. Każdą sztukę przekrój na cztery ćwiartki.
Krok 2. Przygotuj cztery czyste, wyparzone słoiki. Do każdego słoiczka wsyp po pół łyżeczki ziaren gorczycy i po cztery ziarna czarnego pieprzu. Dołóż po listku laurowym.
Krok 3. Zacznij układać słupki z ogórków w słoiczkach, pod koniec wciskaj słupki w wolne przestrzenie. Najlepiej będzie, gdy wypełnisz ciasno słoiki ogórkami.
Krok 4. W następnym kroku przygotuj zalewę. Do garnka wlej 3 szklanki wody, wsyp 3/4 szklanki cukru, wsyp jedną płaską łyżkę soli kamiennej oraz trzy płaskie łyżki przyprawy curry. Wodę z dodatkami zagotuj. Mieszaninę należy stale mieszać aż do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Potem do zalewy dodaj 3/4 szklanki octu spirytusowego 10% i ponownie doprowadź całość do wrzenia. Zamieszaj i od razu przelej do słoików.
Krok 5. By ogórki z curry można było odstawić, należy je jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. W tym celu na dnie dużego garnka rozłóż ścierkę lub pieluchę tetrową, a słoiki ułóż obok siebie. Wlej wodę maksymalnie do 60% wysokości słoików. Następnie ustaw średnią moc palnika i zagotuj wodę do wrzenia, kolejno zmniejsz moc palnika do małej i pasteryzuj słoiki w taki sposób przez 10 minut.
Krok 6. Zaraz po pasteryzacji można dodatkowo odwrócić słoiki do góry dnem. Sprawdzisz w ten sposób, czy słoiki są szczelnie zakręcone. Po upływie 10 minutach możesz odwrócić słoiki i wynieść słoiki z ogórkami curry do chłodnego i zacienionego pomieszczenia bez wilgoci.
Ogórki curry można otwierać już na drugi dzień od zrobienia.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>