Orzechówka jest znana jako lekarstwo na wszelakie dolegliwości od wieków. Już nasi przodkowie doskonale znali lecznicze właściwości nalewki orzechowej. Ten prosty przepis na nalewkę orzechową, którą robiły już nasze prababki znany jest od pokoleń – używana w medycynie ludowej do celów leczniczych, stosowana na ból żołądka, bóle głowy, zęba czy niestrawność i dokuczliwe zatrucia.
Nalewka z orzechówki robiona jest na niedojrzałych owocach orzecha włoskiego. Podobnie jak inne nalewki owocowe, powinna być przygotowywana latem, gdy niedojrzałe orzechy włoskie są jeszcze dość miękkie i można je kroić, czyli dopóki miąższ jeszcze nie stwardniał.
Jak zrobić domową nalewkę z orzechów? Oto przepis na orzechówkę, która sprawi, że już jedna łyżeczka pomoże wyleczyć wszelakie dolegliwości, bóle i niestrawność.
Lecznicze zastosowanie nalewki z zielonych orzechów
Nalewka z orzecha włoskiego pozytywnie działa między innymi na:
- różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe,
- wspomaga obniżenie ciśnienia krwi,
- obniża poziom cholesterolu,
- działa bakteriobójczo, grzybobójcze oraz detoksykacyjne,
- wspomaga system nerwowy,
- poprawia wygląd cery i włosów,
- działa przeciwzapalnie
Składniki na nalewkę orzechową – przepis
Do przygotowania nalewki z zielonych orzechów włoskich potrzebować będziemy następujących składników:
- 1 kg zielonych orzechów włoskich
- 1 litr czystego spirytusu
- 0,5 l czystej wódki 40 proc.
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru (lub więcej do smaku)
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania orzechówki jest banalnie prosty, możecie wykonać go w domowej przestrzeni, nawet bez żadnego doświadczenia z wykonywaniem tego typu wyrobów.
Oto instrukcja jak wykonać nalewkę z orzechów krok po kroku:
Krok 1. W pierwszym kroku należy zaopatrzyć w orzechy. Orzechy na nalewkę powinno się zbierać do pierwszej połowy lipca aby były świeże. Powinny być zielone, delikatnie rozwinięte w środku.
Krok 2. Następnie należy przygotować miejsce pracy, odpowiednia przestrzeń pracy wymaga pozbycia się wszystkich rzeczy, które mogą się ubrudzić (na przykład: obrus czy cerata) Potem załóż gumowe rękawiczki i pokrój orzechy na mniejsze kawałki. Orzechy należy poprzednio dobrze opłukać, aby pozbyć się zanieczyszczeń.
Krok 3. W następnym kroku przygotuj słoiki. Dobrze, aby były jednakowej pojemności. Rozłóż do nich pokrojone orzechy, a do każdego z nich wsyp łyżkę cukru. Zmieszaj ze sobą oba alkohole i zalej taką mieszanką orzechy. Tak przygotowane słoiki należy szczelnie zakręcić. Słoiki odłóż w ciemne miejsce na mniej więcej 3-5 tygodni.
Krok 4. Po upływie odpowiedniego czasu nalewka powinna mieć ciemnobrązowy kolor. Wtedy przecedź nalewkę i wlej do dużego słoja. Z kolei obrane ze skórki orzechy zasyp cukrem i zalej małą ilością wody, wymieszaj i odstaw na 2-3 tygodnie.
Krok 5. Jako ostatni krok do słoika z syropem orzechowym należy wlać czystą nalewkę i pozostawić na 3-4 dni, aby nalewka nabrała słodszego smaku od syropu. Po wykonaniu tego kroku należy ponownie przecedzić nalewkę. Gotowy produkt przelej zgodnie z uznaniem do butelki lub karafki. Pozostaw ją na co najmniej pół roku do dojrzewania.
Nalewka orzechowa przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem jest świetnym naturalnym preparatem do leczenia różnych dolegliwości. Domowa kuracja naturalnym sposobem może być idealnym zamiennikiem dla farmaceutycznych leków z apteki.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>