Przepis na otwarte jagodzianki z Twarogiem. Są wprost rewelacyjne

0
3895

Przepis na otwarte jagodzianki z twarogiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, która łączy w sobie soczystość i słodycz jagód z delikatnym smakiem kremowego twarogu. To wyjątkowe połączenie sprawia, że każdy kęs jest prawdziwym rozkoszą dla zmysłów. Otwarte jagodzianki to również doskonała propozycja dla tych, którzy pragną wyczarować coś oryginalnego i wyjątkowego na śniadanie, podwieczorek lub deser.

Zapraszam do poznania tego prostego, lecz niezwykle efektownego przepisu, który z pewnością zaskoczy i oczaruje wszystkich smakoszy!

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi

Składniki potrzebne do wykonania przepisu:

Do przygotowania jagodzianek potrzebować będziemy następujących składników:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 100 g masła roztopionego 
  • 40 g drożdży
  • 15 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 60 g masła miękkiego
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru lub do smaku.

Wszystkie składniki  na masę serową należy zblendować. 

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 400 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Należy delikatne wymieszać jagody z cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną.

Kruszonka :

  • 60 g masła
  • 60 g brązowego cukru
  • 100 g mąki

DZISIAJ GRZEJE:  Aromatyczny, domowy likier wiśniowy w 3 krokach. Zwalcza choroby i wzmacnia organizm
[

irp posts=”8969″ name=”Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę”]

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie jagodzianek z serem krok po kroku:

Krok 1. Drożdże należy wymieszać z 1 łyżką cukru i połową mleka, odstawić na 15 minut. Następnie trzeba przesiać mąkę i dodać drożdże razem z resztą składników, lecz oprócz masła. Ciasto następnie należy zarobić i dodać masło. Całość odstaw do wystygnięcia na około 1 godzinę.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia

Krok 2. Gdy całość wystygnie ciasto należy krótko wyrobić podzielić na 10 części. Z ciasta uformuj kulki. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i ułóż na niej kulki i z ciasta. Całość odstaw do wyrośnięcia na pół godziny. 

Krok 3. Kolejno w kulkach zrób wgłębienia, możesz do tego użyć dna szklanki. Na kulki nałóż masę serową i rozgarnij je na boki. Na kulki sowicie nałóż jagody i posmaruj . roztrzepanym jajkiem. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Krok 4. Na koniec bułeczki posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180 stopni przez około  pół godziny. Bułeczki piecz aż do zarumienienia. Po wystudzeniu dodaj do bułeczek lukier.

 

Życzę smacznego i miłego delektowania się tym wyjątkowym daniem wśród swoich najbliższych!

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na koreczki z ogórków na zimę. Dodatek kolendry całkowicie odmienia ich smak
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here