Przepis na panierowaną kapustę – tego jeszcze nie jadłeś

0
8471

Danie, które chce Wam dziś zaprezentować pochodzi z Rumunii, gdzie do dzisiejszego dnia jest bardzo popularne. W Polsce kapusta panierowana jest mniej znana, ale naprawdę warto jej spróbować.

Przepis jest banalnie prosty, lecz smaku z pewnością długo nie zapomnicie. Minimum składników to niewątpliwie zaleta tego przepisu. Kapustę panierowaną można podawać jako osobne danie lub jako dodatek. Życzę smacznego! 🙂

DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad

Składniki na kapustę panierowaną – przepis

Do przygotowania kapusty potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • bułka tarta do panierowania
  • woda
  • masło lub olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Kotleciki wieprzowe zapiekane z warzywami - przepis na jednogarnkowe danie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

 

Przygotowanie kapusty krok po kroku – przepis

Krok 1. Z kapusty należy usunąć ciemne, luźne liście. Kolejno kapustę kroimy na ćwiartki, a następnie na ósemki. 

Krok 2. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy łyżeczkę soli. Wkładamy kapustę i gotujemy ją około 5-8 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na burgery z siekanym kotletem - po prostu niebo w gębie

Krok 3. Podgotowaną kapustę odcedzamy na sicie. Pozostawiamy ją tak do przestudzenia.

Krok 4. Zimną kapustę panierujemy w rozkłóconym jajku (z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu) oraz w bułce tartej.

Krok 5. Kapustę smażymy z obu stron na złoty kolor. Smacznego! 

DZISIAJ GRZEJE:  Bigos z kiszonej kapusty - przepis mojej babci. Zobacz koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mięso mielone pieczone na kapuście - Hit wśród dań z piekarnika

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here