Przepis na placek drożdżowy bez ucierania. Dodaj ulubione owoce i ciesz się pysznym ciastem

0
7413

Placek drożdżowy to klasyczna i niezawodna propozycja na szybkie ciasto. Nie dość, że nie wymaga dużej ilości pracy, to również jest na każdą kieszeń. Przepis ten jest ciekawy i idealny, gdyż ciasto przygotujemy bez ucierania. Jego zaletą jest również to, że wykonujemy je z kilku składników, które z pewnością masz w swojej kuchni. Polecam ten przepis każdemu!

Najbardziej uwielbiam placek drożdżowy z różnymi owocami. Ich dodatek sprawia, że ciasto nabiera nieziemskiego smaku. W moim domu najbardziej lubianym dodatkiem są wiśnie. Do wykonania tego przepisu możesz użyć różnego rodzaju owoców, a z pewnością będzie pyszne. Zdecydowanie wypróbuj ten przepis!

Zdjęcie i przepis pochodzi od Kulinarna Wiola!

DZISIAJ GRZEJE:  Słodziutkie poduszeczki do kawy lub herbaty - zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na piernik przełożony powidłem śliwkowym - ten przepis musicie znać

Składniki na placek drożdżowy z owocami – przepis

Do wykonania tego ciasta użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Forma ma wymiary 30 x 15 x 7 cm.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 pełne szklanki mąki wrocławskiej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl oleju
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo owoce (ja użyłam wiśni)

Składniki na kruszonkę:

  • 2 pełne łyżki miękkiego masła
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 4 czubate łyżki mąki
DZISIAJ GRZEJE:  Mini serowe pączki bez drożdży - szybki i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie placka drożdżowego z owocami krok po kroku – przepis:

Krok 1. Do przygotowanej miski rozkruszamy świeże drożdże, a następnie dodajemy również pół szklanki cukru (zamiast zwykłego cukru, można użyć cukru trzcinowego).

Krok 2. Następnie pół szklanki letniego mleka i olej wlewamy do miski, w której znajdują się drożdże wraz z cukrem.

Krok 3. Jajka rozbijamy do oddzielnego naczynia i roztrzepujemy do momentu połączenia się żółtek z białkiem. Potem całość wlewamy do miski z drożdżami, olejem, mlekiem oraz cukrem.

Krok 4. Do ciasta dodajemy również klika kropel aromatu waniliowego. Całość zasypujemy równomiernie mąką (warto ją przesiać). Następnie za pomocą drewnianej łyżki, mieszamy dokładnie składniki, do momentu w którym nie będzie grudek. Miskę nakrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 2,5 h.

Krok 5. W czasie, gdy ciasto odstawiliśmy w ciepłe miejsce, przygotujemy kruszonkę. Masło, cukier puder oraz mąkę umieszczamy w niedużej misce i palcami rozcieramy składniki do momentu, w którym powstanie z nich kruszonka. Odstawiamy ją do lodówki.

Krok 6. Po upłynięciu wyznaczonego czasu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (użyłam formy o wymiarach 30 x 15 x 7 cm), a następnie łyżką wyrównujemy wierzch ciasta.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab pieczony - wypróbuj przepis, a już nigdy nie kupisz gotowego schabu w sklepie
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na pączki - zawsze się udają

Krok 7. Przygotowane owoce układamy na wierzchu ciasta, lekko je wciskając. Następnie kruszonkę wyjmujemy z lodówki i rozkruszamy równomiernie na wierzch ciasta z owocami.

Krok 8. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C (grzanie góra dół). Pieczemy przez 1h do tzw. ,,suchego patyczka”. Na koniec ciasto można również oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Smacznego!
DZISIAJ GRZEJE:  Jak przechowywać suszone grzyby by zachowały świeżość i aromat? 3 rzeczy, których musisz unikać
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Domowy pasztet pieczony w piekarniku. Pyszny przepis na co dzień i od święta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here