Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem – proporcja na dzisiejszy obiad

0
16715

Mamy dla Was przepis na pyszny i szybki obiad, a konkretnie na placki ziemniaczane z serem i szynką. Wykonanie banalne, ale smak naprawdę nie do powtórzenia. Zachęcamy do podzielenia się przepisem z innymi poprzez jego udostępnienie. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Składniki na placki z serem i szynką – przepis

Do przygotowania placków ziemniaczanych z serem i szynką potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/2 kg surowych ziemniaków
  • 100 – 150 g ulubionej szynki
  • 70 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 – 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki w dowolnej ilości
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy smalczyk ze skwarkami i mięsem mielonym - smak mojego dzieciństwa

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka z mięsem i ziemniakami, czyli pomysł na szybki i sycący obiad

Przygotowanie placków krok po kroku – przepis

Krok 1. Ziemniaki myjemy i obieramy ze skórki. Kolejno ścieramy je na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i odciskamy trochę powstały sok. Ziemniaki przekładamy do dużej miski.

Krok 2. Kolejno należy zetrzeć szynkę lub pokroić ją w cienkie równe paseczki. Dodajemy ją do ziemniaków i doprawiamy pieprzem i solą.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowe rollsy z tortilli - szybka i pyszna przystawka

Krok 3. Następnie do masy ziemniaczanej dodajemy roztrzepane jajka i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 4. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, pietruszkę drobno kroimy i oba składniki dodajemy do masy ziemniaczanej.

Krok 5. Całość mieszamy. Placki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na złoty kolor. Podajemy same lub np. sosem pieczarkowym czy keczupem. Smacznego.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy sok "Kubuś". Ten przepis to prawdziwy HIT

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here