Przepis na pomidory w słoikach na zimę – słoneczne potrawy nawet w zimę.

0
9799

Pomidory w słoikach to nie tylko przysmak, ale również sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Kiedy słońce jest w zenicie, a pomidory dojrzewają w pełni swej soczystości i aromatu, jest to doskonały moment, aby przygotować te pyszne przetwory do zimowej spiżarni.

Proste w wykonaniu, zachowane w słoikach pomidory to prawdziwy skarb na chłodne dni, kiedy słońce na niebie zamienia się w wspomnienie, a tęsknota za latem rośnie. Przygotowując je teraz, będziesz mógł cieszyć się smakiem świeżych pomidorów przez cały rok. Zapraszam do tego przepisu na pyszne pomidorki. 

DZISIAJ GRZEJE:  Obłędna cukinia w chrupiącej panierce. Sprawdź przepis na szybki obiad lub przekąskę
DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiący kalafior w cieście. Pyszny przepis na ekspresową przystawkę

Oto składniki potrzebne do wykonania przepisu na pomidory w słoikach:

Składniki:

  • 10 kg jędrnych i mięsistych pomidorów
  • 6 litrów wody
  • 250 ml soku z cytryny świeżo wyciskanego
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 4 łyżeczki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia z pieczarkami i serem a'la pizza
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Instrukcja krok po kroku – Przepis na pomidory w słoikach:

Krok 1. Pomidorów nie trzeba obierać, ale wzlędnie uznania można to zrobić. Jeśli chcesz obrać pomidory przed umieszczeniem ich do słoików, zagotuj duży garnek wody i zanurz umyte pomidory we wrzącej wodzie na 30-60 sekund. W momencie kiedy skórka zacznie pękać wyłóż je do zimnej wody z lodem i pozostaw do ostudzenia. Następnie – obierz. 

Krok 2. Gotowe pomidory podziel na połówki lub ćwiartki, upakuj je ciasno do wypasteryzowanych wcześniej słoików, i pozostaw około 1,5 cm przestrzeni na górze.  

Krok 3. Do każdego z słoików wlej po 2 łyżki soku z cytryny. Następnie dosyp pół łyżeczki soli. Posiekaj i rozłóż równomiernie do słoików natkę pietruszki. Potem zalej pomidory wrzątkiem, tak by poziom wody przykrył pomidory. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na otwarte jagodzianki z Twarogiem. Są wprost rewelacyjne
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowa Chmurka Bez Pieczenia: Rozpływająca się w Ustach Rozkosz dla Smakoszy

Krok 4. Słoiki należy mocno zakręcić i odstawić do szerokiego garnka z gorącą wodą. Niech poziom wody sięga pod przykrywkę. Wodę zagotuj do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 30-60 minut. 

Krok 5. W końcowym kroku słoiki wyjmij z wrzątku i postaw na blacie. Słoiki z pomidorami należy pozostawić na 12-24 godzin aż ostudzą się do pokojowej temperatury. Przetwory na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Możesz je przechowywać bez otwierania do 18 miesięcy, 

Teraz, gdy pomidory w słoikach są gotowe, masz w swojej spiżarni małe kawałki lata, które ożywią smak Twoich dań przez całą zimę. Te pomidory doskonale sprawdzą się jako dodatek do wielu potraw, od makaronów i zapiekanek po zupy i gulasze.

Życzę udanych chwil spędzonych nad garnkami, smacznego gotowania i radości z degustacji tych wyjątkowych pomidorów w słoikach na zimę.
Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Fasolka szparagowa z sosem bolońskim - Wykwintne połączenie smaków

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Krokiety z młodą kapustą i pieczarkami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here