Grochówka to jedna z najlepszych zup, które można zrobić o tej porze roku. Jej niezwykle bogaty, swojski smak to kwintesencja naszej kuchni. Zapach wędzonego boczku i majeranku zawsze zwiastuje pyszną grochówkę, która rozgrzeje nas w te jesienne, chłodne dni.
Dzięki temu przepisowi zrobisz ją krok po kroku i wyjdzie fantastyczna. Nie zwlekaj, lepszej pory na wykonanie grochówki już raczej nie będzie.
Składniki na grochówkę – przepis
Grochówka to zupa bogata w składniki. Do jej przyrządzenia przygotuj produkty z tej listy:
Składniki na groch
- 300 g suchego grochu łuskanego – połówki
- 3 szklanki wody
- łyżeczka soli
Pozostałe składniki
- 1 duża marchew
- 1 średni korzeń pietruszki
- 4 duże ziemniaki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 300 g boczku surowego podwędzanego
- 3 łyżki oleju lub smalcu
- pętko kiełbasy lekko podwędzanej
- 4 szklanki wody
- przyprawy: łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli i pieprzu
Grochówka krok po kroku – przepis
Wskazówka: Przygotuj garnek o minimalnej pojemności 3,2 litra.
Krok 1. Groch włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak, aby go przykryć w całości. Wtedy dodaj jeszcze szklankę wody.
Krok 2. Groch odstaw na całą noc, a gdy następnego dnia spęcznieje, przepłucz go przez sito. Powinien podwoić swoją masę.
Krok 3. Włóż groch do średniej wielkości garnka, zalej zimną wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj do momentu, aż będzie miękki. Podczas gotowania na powierzchni wody prawdopodobnie kilka razy wytrąci się piana, którą będzie trzeba zdjąć np. łyżką.
Krok 4. Podczas gdy groch będzie się gotował, do dużego garnka, w której gotowana będzie zupa włóż pokrojone w drobną kostkę marchew oraz pietruszkę. Zalej je litrem wody i gotuj pod przykryciem przez kwadrans na małej mocy palnika.
Krok 5. Teraz dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj zupę kolejny kwadrans.
Krok 6. W międzyczasie cebulę poszatkowaną na drobno podsmaż do zeszklenia na trzech łyżkach oleju. Potrwa to około 10 minut. Następnie wrzuć do cebuli pokrojony w kostkę boczek i smaż kilka minut, aż się lekko podsmaży. Na koniec dodaj drobniutko posiekany czosnek.
Krok 7. Wszystko z patelni wrzuć do garnka 15 minut po dodaniu do niego ziemniaków.
Krok 8. Teraz wszystko przypraw łyżką majeranku oraz łyżeczką soli i pieprzu.
Krok 9. Na koniec dołóż do zupy ugotowany groch razem z wodą, w której się gotował, a także kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Krok 10. Wszystko razem zamieszaj i gotuj pod przykrywką jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie sprawdź smak zupy i ewentualnie dodaj soli czy też pieprzu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>