Przepis na pyszną i szybką surówkę z czerwonej kapusty – jest przepyszna

0
5613

Surówka z czerwonej kapusty jest nie tylko zdrowa, ale i również bardzo smaczna. Wykonanie proste i szybki, co niezwykle cenię w przepisach. Chrupiąca surówka z kapusty, będzie idealnym dodatkiem do obiady. Ja uwielbiam ją jeść samodzielnie, gdy dopadnie mnie ochota na zdrową i pyszną przekąskę.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Zalet spożywania czerwonej kapusty

Czerwona kapusta, przez niektórych nazywana również fioletową jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z pora i jajek - przepis, który musisz znać

Kapusta świetnie smakuje, a oprócz walorów smakowych ma mnóstwo prozdrowotnych zalet takich jak:

  • sulforafan znajdujący się w kapuście sprzyja walce z rakiem 
  • dzięki bogactwu antocyjanów flawonoidowych, dba o zdrowe serce
  • sprzyja zdrowemu trawieniu
  • zmniejsza stan zapalny w jelitach
  • witamina C, karotenoidy i flawonoidy znajdziemy w kapuście w ilości ponad 4 razy większej, niż w przypadku zielonej kapusty
  • kapusta jest niskokaloryczna, powinny więc docenić ją osoby, które dbają o linię
DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty – przepis

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
  • około 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól pieprz do smaku
DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z kurczakiem. Przepis, który zachwyci każdego domownika

Wykonanie surówki krok po kroku -przepis

Krok 1. Umytą kapustę drobno szatkujemy.

Krok 2. Szczypiorek lub natkę pietruszki drobno kroimy.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na surówkę Mafijną - od dziś będzie ulubionym dodatkiem do Twojego obiadu

Krok 3. Jogurt mieszamy z octem i musztardą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.

Krok 4. Do jogurtu dodajemy kapustę i szczypiorek (lub natkę). Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Rewelacyjne klopsiki po cygańsku - przepis na smaczny obiad

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here