Surówka z czerwonej kapusty jest nie tylko zdrowa, ale i również bardzo smaczna. Wykonanie proste i szybki, co niezwykle cenię w przepisach. Chrupiąca surówka z kapusty, będzie idealnym dodatkiem do obiady. Ja uwielbiam ją jeść samodzielnie, gdy dopadnie mnie ochota na zdrową i pyszną przekąskę.
Zalet spożywania czerwonej kapusty
Czerwona kapusta, przez niektórych nazywana również fioletową jest niezwykle bogata w składniki odżywcze. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, węglowodanów, witamin: C, K, B1, B2, B6, A i minerałów, jak potas i w mniejszych ilościach żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź i cynk.
Kapusta świetnie smakuje, a oprócz walorów smakowych ma mnóstwo prozdrowotnych zalet takich jak:
- sulforafan znajdujący się w kapuście sprzyja walce z rakiem
- dzięki bogactwu antocyjanów flawonoidowych, dba o zdrowe serce
- sprzyja zdrowemu trawieniu
- zmniejsza stan zapalny w jelitach
- witamina C, karotenoidy i flawonoidy znajdziemy w kapuście w ilości ponad 4 razy większej, niż w przypadku zielonej kapusty
- kapusta jest niskokaloryczna, powinny więc docenić ją osoby, które dbają o linię
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty – przepis
Do przygotowania surówki potrzebować będziemy następujących składników:
- 1/4 główki czerwonej kapusty
- pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
- około 1 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- sól pieprz do smaku
Wykonanie surówki krok po kroku -przepis
Krok 1. Umytą kapustę drobno szatkujemy.
Krok 2. Szczypiorek lub natkę pietruszki drobno kroimy.
Krok 3. Jogurt mieszamy z octem i musztardą. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Krok 4. Do jogurtu dodajemy kapustę i szczypiorek (lub natkę). Całość dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>