Sałatka cebulowa jest bardzo smaczna, kto jeszcze do tej pory jej nie jadł, koniecznie musi spróbować. Smacznego!
Składniki na sałatkę cebulową – przepis
Do przygotowania sałatki cebulowej potrzebować będziemy następujących składników:
- około 500 g czerwonej cebuli
- około 500 g marchewki
- puszka groszku konserwowego
- 6 jajek
- łyżka musztardy
- 4 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Skłądniki na zalewę:
- 3/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 płaskiej łyżki soli
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Składniki na zalewę należy zagotować w garnku.
Krok 2. Kolejno cebulę kroimy w piórka. Wkładamy je do zalewy i gotujemy na małym ogniu do miękkości – około 15 minut.
Krok 3 Marchewkę należy ugotować na półmiękko. Po ostudzeniu obieramy ją i kroimy w drobną kostkę.
Krok 4. Jajka gotujemy na twardo i później również pokroić w kostkę.
Krok 5. Groszek osączamy na sicie z zalewy.
Krok 6. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy majonez wymieszany z musztardą oraz natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nasza sałatka po schłodzeniu jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>