Przepyszne ciasto czekoladowe to zdecydowanie mój ulubiony wypiek. W poniższym artykule znajdziesz przepis na niezwykle czekoladowe ciasto, które powala na kolana swoim wyśmienitym smakiem. Jest bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy trzymać się przepisu krok po kroku, a osiągniesz efekt rewelacyjnego ciasta! Koniecznie wypróbuj ten niezawodny przepis!
Czekoladowe ciasto oblane polewą czekoladową, aż przyciąga wzrok. Składniki potrzebne do wykonania tego ciasta znajdziesz w dosłownie każdym sklepie. Kakao zawarte w cieście, gdyż to ono jest w tym cieście najważniejsze, ma szereg dobrych właściwości dla naszego zdrowia – działa pozytywnie na koncentrację oraz pamięć, działa przeciwzakrzepowo. Serdecznie polecam Ci ten domowy przepis!
Składniki na ciasto czekoladowe – przepis:
Do wykonania tego przepisu użyłam formy o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 5 średnich jajek
- 250 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g śmietanki 30%
- 150 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Wykonanie ciasta czekoladowego krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do miski o średniej wielkości przesiewamy mąkę, kakao, łyżeczkę sody oczyszczonej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, następnie wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Krok 2. Do rondelka lub garnka o średniej wielkości wlewamy mleko, a następnie dodajemy do niego masło. Potem całość podgrzewamy na małej mocy palnika, pilnując aby nic nam się nie przypaliło.
Krok 3. Gdy masło rozpuści nam się w mleku i powstanie jednolita konsystencja (ważne jest to, aby nie zagotować mleka z masłem) zdejmujemy z palnika, a następnie dodajemy do niej startą na tarce czekoladę lub możemy ją tylko pokruszyć.
Krok 4. Całość mieszamy dokładnie i dynamicznie – czekolada musi się całkowicie rozpuścić, a potem całość odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 5. Do oddzielnej miski wbijamy jajka (muszą być w temperaturze pokojowej), a potem wsypujemy cukier.
Krok 6. Następnie całość miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, do czasu powstania puszystej masy.
Krok 7. Do masy wlewamy przestudzone mleko z masłem i czekoladą, a następnie całość dokładnie mieszamy. Potem dodajemy wymieszane ze sobą suche składniki i delikatnie mieszamy, do czasu ich połączenia.
Krok 8. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, potem wlewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175*C przez ok. 50 min do tzw. ”suchego patyczka”.
Krok 9. Na koniec zajmiemy się przygotowaniem polewy czekoladowej. Zatem do małego rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy czekoladę, a następnie całość podgrzewamy do momentu połączenia się składników. Potem po lekkim wystudzeniu przelewamy na ciasto.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>