Polecam wszystkim przepis na pyszne, mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Życzę smacznego!
Składniki na ciasto czekoladowe z budyniem – przepis
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4-5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na masę:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 600 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 4 – 5 łyżek cukru pudru
Składniki na polewę:
- 100g masła
- 50g kakao
- 120g cukru pudru
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie ciasta czekoladowego krok po kroku – przepis
Krok 1. Do garnka dodajemy wodę, 3/4 szklanki cukru, kakao oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagotujemy. Kolejno odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka i resztę cukru.
Krok 3. Do ubitych białek dodajemy wystudzoną masę kakaową. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę wcześniej przesianą przez sitko, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.
Krok 4. Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto należy przekroić na dwie części.
Przepis na masę budyniową
Krok 1. Budyń gotujemy na 600 ml mleka zgodnie z instrukcją producenta. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą (w celu uniknięcia powstania kożucha) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodajemy małymi partiami zimny budyń.
Krok 3. Gotową masą przekładamy ciasto czekoladowe. Dekorujemy polewą (wszystkie składniki na polewę łączymy ze sobą w kąpieli wodnej). Smacznego!
Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>