Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z masą budyniową – sprawdź koniecznie

0
19292

Polecam wszystkim przepis na pyszne, mocno czekoladowe ciasto z masą budyniową. Z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Życzę smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Góra lodowa - przepis na pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto czekoladowe z budyniem – przepis

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy następujących składników (szklanka 250 ml):

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4-5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
DZISIAJ GRZEJE:  Kantyczka - przepis na pyszne, efektowne ciasto

Składniki na masę:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 – 5 łyżek cukru pudru
DZISIAJ GRZEJE:  Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - przepis

Składniki na polewę:

  • 100g masła
  • 50g kakao
  • 120g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto budyniowe z jabłkami - szybki i smaczny deser, w sam raz do porannej kawy

Przygotowanie ciasta czekoladowego krok po kroku – przepis

Krok 1. Do garnka dodajemy wodę, 3/4 szklanki cukru, kakao oraz olej. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagotujemy. Kolejno odstawiamy do wystudzenia.

Krok 2. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy żółtka i resztę cukru.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sernik z wiaderka - szybki i niezawodny przepis. Zrobisz go w 15 minut

Krok 3. Do ubitych białek dodajemy wystudzoną masę kakaową. Następnie do ciasta wsypujemy mąkę wcześniej przesianą przez sitko, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Krok 4. Formę o wymiarach 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto należy przekroić na dwie części.

DZISIAJ GRZEJE:  Makowa panienka - przepis na ciasto idealne

Przepis na masę budyniową

Krok 1. Budyń gotujemy na 600 ml mleka zgodnie z instrukcją producenta. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą (w celu uniknięcia powstania kożucha) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sernik Lwowski z keksówki - pyszny i niezastąpiony. Zobacz przepis

Krok 2. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Ciągle ucierając dodajemy małymi partiami zimny budyń.

Krok 3. Gotową masą przekładamy ciasto czekoladowe. Dekorujemy polewą (wszystkie składniki na polewę łączymy ze sobą w kąpieli wodnej). Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Makowiec - prosty i niezawodny przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Zapraszamy na stronę twojekarteczki.pl

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here