Faworki, tuż po pączkach to obowiązkowa przekąska na tłusty czwartek dla wielu z nas. Jednak zamiast kupować je w sklepie, możemy ekspresowo przygotować je w domu. Ten przepis sprawi, że cała rodzina z pewnością będzie się nimi zajadać jeszcze chętniej.
Okres karnawału to czas, gdy pozwalamy sobie na nieco więcej przyjemności – szczególnie jeśli chodzi o jedzenie. Tłusty czwartek jest u nas bardzo popularny, więc zawsze w tym dniu chętnie zajadamy się przeróżnymi słodkościami jak oponki, pączki czy właśnie faworki. Sklepowe półki uginają się pod ciężarem przeróżnych smakołyków, jednak to te przygotowane w domu nie mają sobie równych. Ponadto, przygotowanie ich to dosłownie kilka chwil. Tym bardziej, że nasz przepis zawiera tylko dwa składniki.
Składniki na faworki:
Przygotuj pyszną przekąskę na tłusty czwartek w zaledwie 15 minut. To zdecydowanie mniej czasu niż poświęcisz na wizytę w sklepie, a ich smak będzie o niebo lepszy od gotowych słodkości. Nasz domowy przepis na faworki zawsze się udaje.
- 280 gram mąki
- 210 mililitrów śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
Faworki z dwóch składników – przepis krok po kroku:
Krok 1. Na początek przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj do niej śmietanę.
Krok 2. Potem wymieszaj składniki razem, aż do całkowitego połączenia. Jeśli ciasto na faworki okaże się nieco zbyt sztywne, należy je ugnieść dłońmi. Natomiast, jeśli zauważysz, że masa jest zbyt gęsta – dodaj trochę więcej śmietany.
Krok 3. Ciasto musi być w miarę elastyczne, dopiero wtedy możemy przystąpić do kolejnego kroku. Dla pewności złóż je kilka razy, za każdym razem uderzając w nie wałkiem.
Krok 4. Następnie rozwałkuj ciasto, tak aby placek miał około 1,5 cm.
Krok 5. Potem przy pomocy nożyka powycinaj prostokąty równej wielkości. Potem na środku każdego z nich zrób niewielkie nacięcie i przełóż przez nie jeden koniec ciasta.
Krok 6. Nadszedł czas na smażenie naszych smakołyków. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim olej, następnie smaż faworki aż do zarumienienia z obu stron.
Krok 7. Po usmażeniu wyłóż chruściki na papierowy ręcznik, tak aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Krok 8. Przed podaniem posyp faworki obficie cukrem pudrem, dzięki temu będą słodkie i pyszne. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>