Keczup z papryki, to smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie łączy się z mięsem grilowanym czy kiełbaskami. Przepis na keczup z papryki jest prosty i dość szybki w wykonaniu, sam sos keczupowy ma lekko słodki i aromatyczny smak.
Z poniższych składników otrzymamy około sześciu półlitrowych słoików. Nie jest to dużo, więc można od razu robić go z podwójnej porcji. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym. 😉
Składniki na sos keczupowy z papryki
Do przygotowania keczupu z papryki potrzebować będziemy następujących składników:
- 3 kg czerwonej obranej papryki
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 duże główki czosnku
- 300 g koncentratu pomidorowego
- 2/3 szklanki oleju
- 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
- 3 łyżki soli
- 1 pełna szklanki cukru (250 ml)
- 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 szt liścia laurowego
- suszona bazylia według uznania
- zioła prowansalskie do smaku
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania keczupu z papryki krok po kroku – przepis
Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę należy zmielić z cebulą w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
Krok 2. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i koncentratu.
Krok 3. Kolejno sos gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut. Pamiętajmy, by mieszać go dość często, by nie przywarł do garnka.
Krok 4. Następnie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez około 30 minut – pamiętamy o częstym mieszaniu sosu.
Krok 5. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>