Przepis na pyszny domowy keczup z papryki

0
8551

Keczup z papryki, to smaczny dodatek do różnego rodzaju mięs podawanych zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealnie łączy się z mięsem grilowanym czy kiełbaskami. Przepis na keczup z papryki jest prosty i dość szybki w wykonaniu, sam sos keczupowy ma lekko słodki i aromatyczny smak.

Z poniższych składników otrzymamy około sześciu półlitrowych słoików. Nie jest to dużo, więc można od razu robić go z podwójnej porcji. Zachęcamy do udostępniania przepisu innym. 😉

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Składniki na sos keczupowy z papryki

Do przygotowania keczupu z papryki potrzebować będziemy następujących składników:

  •  3 kg czerwonej obranej papryki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • 300 g koncentratu pomidorowego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki soli
  • 1 pełna szklanki cukru (250 ml)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 szt liścia laurowego
  • suszona bazylia według uznania
  • zioła prowansalskie do smaku

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania keczupu z papryki krok po kroku – przepis

Krok 1. Umytą i oczyszczoną paprykę należy zmielić z cebulą w maszynce na najdrobniejszych oczkach.

Krok 2. Paprykę wraz z cebulą przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki oprócz octu i koncentratu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na dietetyczne naleśniki z cukinią - są po prostu przepyszne

Krok 3. Kolejno sos gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30-35 minut. Pamiętajmy, by mieszać go dość często, by nie przywarł do garnka.

Krok 4. Następnie dodajemy ocet i koncentrat pomidorowy. Całość gotujemy przez około 30 minut – pamiętamy o częstym mieszaniu sosu.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Krok 5. Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here