Przepis na rewelacyjną zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym – urozmaica każdy Wielkanocny stół

0
25992

Zapiekana biała kiełbasa w sosie chrzanowym to wspaniałe i aromatyczne danie, które może urozmaicić nasze święta Wielkanocne, ale nie tylko, gdyż przygotowuję je o każdej porze roku. Odkąd pamiętam w moim domu rodzinnym była przygotowywana zwykła gotowana, a potem podsmażana kiełbaska. Odkąd odkryłam ten rewelacyjny przepis, bardzo często je przygotowuję, gdyż są przepyszne. Polecam!

Przepis na zapiekaną białą kiełbasę w sosie chrzanowym jest uwielbiany przez wszystkich moich domowników, a goście którzy mnie odwiedzają nie raz proszą mnie o przepis. Za każdym razem się nimi objadam, gdyż smak jest aromatyczny i nie do podrobienia. Koniecznie wypróbuj ten wyśmienity przepis!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na PYSZNY SERNIK GOTOWANY NA BISZKOPCIE ORZECHOWYM. Super ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki - z pastą jajeczną oraz z serkiem i papryką. Dwa rodzaje pysznego farszu

Składniki na zapiekaną białą kiełbaskę w sosie chrzanowym – przepis:

Do wykonania tego przepisu użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 25 x 15 cm.

  • kiełbasa biała parzona (6 sztuk)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 – 4 łyżki chrzanu
  • sól
  • pieprz
DZISIAJ GRZEJE:  Małe babeczki wielkanocne do koszyczka. Szybki przepis idealny na święconkę
DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Wykonanie zapiekanej białej kiełbasy w sosie chrzanowym – przepis:

Krok 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy do momentu aż się zeszkli.

Krok 2. Do podsmażonej i zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy (cały czas podsmażamy).

Krok 3. Mleko mieszamy wraz ze śmietanką i podgrzewamy. Po podgrzaniu całość wlewamy do smażącej się cebuli z mąką. Wszystko mieszamy ze sobą energicznie, tak aby składniki się dobrze rozprowadziły.

DZISIAJ GRZEJE:  Zakwas na żurek domowej roboty. Ten przepis całkowicie odmieni Twoją zupę na Wielkanoc
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem - banalnie prosta w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad

Krok 4. Na sam koniec dodajemy trzy lub cztery łyżki chrzanu i dwie łyżki soku z cytryny Całość ponownie dokładnie mieszamy.

Krok 5. Białą kiełbaskę nacinamy z jednej strony na skos lub na krzyż.

Krok 6. Do naczynia wykładamy sos. Kiełbaski układamy w naczyniu tak aby nacięcie było na wierzchu.

Krok 7. Kiełbaski pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180*C (grzanie góra dół) przez ok. pół godziny. Kiełbaski podajemy na ciepło.

Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Nietypowa sałatka Leśna Polana. Przepis, który zachwyci gości na przyjęciach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Niezawodny przepis na babkę wielkanocną - zawsze wychodzi idealna

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here