Lubicie przepisy szybkie w wykonaniu i te, których lista składników nie ciągnie się w nieskończoność? Dziś właśnie mamy dla Was jeden z takich przepisów. Rogaliki na śmietanie, są do wykonania w zaledwie 15 minut. Jeśli chodzi o składniki to założę się, że masz je już w domu. W takim razie do działa… zaczynamy!
Niezbędne składniki do rogalików na śmietanie
Do sporządnienia rogalików potrzebować będziemy następujących składników:
- 200 g masła
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 5 g proszku do pieczenia
- 200 g kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki soli
- 300 g mąki pszennej
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przygotowanie rogalików krok po kroku
Krok 1. W pierwszej kolejności należy roztopić masło w rondelku. Cukier dodajemy do ciepłego masa i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Krok 2. Do chodnego masła dodajemy jajka i całość miksujemy. Kolejno dodajemy śmietanę i mieszamy do połączenia się składników.
Krok 3. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do płynnej masy. Zagniatamy ciasto.
Krok 4. Z ciasta formujemy ruloniki i zawijamy je w pierścienie. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Krok 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 15 minut. Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>