Rolada z cukinii to doskonałe połączenie warzyw w wędzonym łososiem, jest pyszna i sycąca. Możecie podawać ją zarówno na przekąskę podczas wizyty gości jak i na kolację bądź śniadanie. Smakuje wybornie, ale o tym musicie sami się przekonać.
Składniki potrzebne do zrobienia rolady – przepis
Poniżej znajdują się składniki potrzebne do wykonania samej rolady, tak więc potrzebne nam będą:
- 3 jajka
- jedna średniej wielkości świeża cukinia (około 300g)
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu.
chcesz
Przygotowanie rolady krok po kroku
- Cukinię należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać solą. Odstawiamy ją na 15 minut, aby puściła soki.
- Następnie cukinię dokładnie odciskamy z wody i łączymy z żółtkami oraz mąką.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z resztą składników. Masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy w 180°C przez około 12 minut.
- Jeszcze ciepłą roladę zwijamy z papierem w rulon, gdy rolada ostygnie zdejmujemy papier.
Nadzienie rolady z cukinii – przepis
Do przygotowania naszego środka rolady potrzebować będziemy:
- awokado średniej wielkości
- 150g łososia wędzonego
- garść ulubionej sałaty
Awokado należy rozgnieść widelcem ze szczyptą soli, posmarować roladę, ułożyć łososia i sałatę – zwinąć w rulon i pokroić na mniejsze części. Rolada jest już gotowa do spożycia. Smacznego!
Zapraszamy do zobaczenia innych naszych przepisów.