Przepis na różowe faszerowane jajka. Zrobią furorę na wielkanocnym stole

0
9258

Każdego roku wypróbowuję różne przepisy na wielkanocne dania, dzięki temu nasz stół jest zawsze pełen kolorowych przysmaków. Na zeszłoroczną Wielkanoc po raz pierwszy zrobiłam różowe faszerowane jajka i rodzina była nimi absolutnie zachwycona. Szczególnie dzieci chętnie po nie sięgają – z pewnością ma w tym swój udział wyjątkowy kolor jajek.

Dań z udziałem jajek jest naprawdę mnóstwo, możemy przygotować pyszną sałatkę, kanapki, zjeść je z samym majonezem lub nadziać je farszem. Ja coraz częściej skłaniam się ku przepisom na to ostatnie, dlatego właśnie chcę podzielić się z Wami moim sposobem na przygotowanie farszu. Różowe faszerowane jajka nadziewam kremową masą, którą robię z chrzanu, serka naturalnego i curry. Dzięki takiej mieszance jajka są po prostu obłędne w smaku, a ponadto świetnie prezentują się na świątecznym stole.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pieczeń rzymską z jajkiem - banalnie prosta w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladki z szynki w galarecie - zaledwie kilka kroków w przygotowaniu

Składniki na różowe faszerowane jajka wielkanocne

Do przygotowania kolorowych jajek nie używam żadnych sztucznych barwników. W celu uzyskania tego wyjątkowego koloru należy przygotować specjalną marynatę. Mój przepis na nią zawiera buraki, ocet jabłkowy oraz przyprawy.

Różowa marynata:

  • 3 średnie buraki
  • 200 mililitrów octu jabłkowego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna pieprzu

Farsz:

  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżka serka naturalnego (kremowego)
  • Pół łyżeczki przyprawy curry
  • Szczypiorek
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na jajka faszerowane różową sałatką. Wyglądają i smakują obłędnie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na różowe faszerowane jajka wielkanocne krok po kroku:

Krok 1. Do garnka włóż obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki buraka, następnie zalej go 300 ml wody i octem. Potem dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość gotuj przez około 40 minut.

Krok 2. W czasie gdy buraki się gotują, ugotuj również jajka na twardo. Następnie obierz je ze skorupek.

Krok 3. Gdy marynata będzie już gotowa włóż do niej jajka – zwróć uwagę na to, by były całkowicie zanurzone. Optymalny czas na zabarwienie to około godziny, jednak jeżeli chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor warto pozostawić je w marynacie trochę dłużej.

różowe faszerowane jajka

DZISIAJ GRZEJE:  Muffinki jajeczne z papryką i cukinią, to przepis na niskokaloryczne, szybkie śniadanie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na warstwową sałatkę z tuńczykiem na krakersach - zaskocz znajomych świetnym pomysłem

Krok 4. Po tym czasie wyciągnij jajka z naturalnego barwnika, potem przekrój na pół i wyjmij ze środka żółtka.

Krok 5. Do średniej miski włóż żółtka, chrzan, serek oraz przyprawę curry, następnie całość miksuj, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji.

różowe faszerowane jajka

Krok 6. Przygotowany farsz przełóż do szprycy, a potem wciśnij do jajek w otwory po żółtkach.

Krok 7. Szczypiorek umyj i drobno posiekaj, potem posyp nim różowe faszerowane jajka wielkanocne.

różowe faszerowane jajka

DZISIAJ GRZEJE:  Szybki przepis na pyszne ciasto cytrynowe
DZISIAJ GRZEJE:  Oponki, szybki i niezawodny przepis - sprawdź koniecznie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na mini serniczki, czyli wyśmienity i prosty deser dla każdego
DZISIAJ GRZEJE:  Przekładaniec z fistaszkami - przepis na pyszne domowe ciasto

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here