Miodownik to ciasto, jak sama nazwa wskazuje, zrobione z dodatkiem słodkiego miodu, który w połączeniu z masą kajmakową i kremem budyniowym nadaje mu wyjątkowego smaku. To ciasto nadaje się na każdą okazję. Jest smaczne i zadowoli każde podniebienie. Smacznego:)
Miodownik wymaga sporo pracy, lecz zrobienie go daje olbrzymią satysfakcję. Postępuj zgodnie z podanym przepisem, a ciasto z pewnością Ci wyjdzie.
Składniki na miodownik – przepis
Do wykonania miodownika potrzebujesz:
Składniki na blaty miodowe
- około 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- około pół szklanki cukru pudru
- około 2 pełne łyżki miodu
- 1 kostka masła
- 3 żółtka średnich jajek
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem budyniowy
- 3 szklanki mleka
- około pół szklanki cukru drobnego
- kostka masła
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
Składniki na krem kajmakowy
- około 3/5 szklanki kajmaku
- pełna szklanka śmietanki 30% i 36 % (pół na pół)
- małe opakowanie mascarpone
Miodownik krok po kroku – przepis
Krok 1. Najpierw trzeba ugotować budyń i zostawić na kilka godzin do ostygnięcia. Kiedy gotujesz budyń, wyjmij też masło, by przy robieniu ciasta było miękkie.
Krok 2. Czas na przygotowanie budyniu. Do rondelka wlej dwie szklanki mleka i wsyp pół szklanki cukru. Do jeszcze innej szklanki wsyp dwa opakowania budyniu w proszku.
Krok 3. Kiedy mleko z cukrem zaczną wrzeć, dodaj proszek budyniowy i od razu mieszaj do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia na kilka godzin.
Krok 4. Teraz do dużej miski dodaj podane ilości przesianej mąki, sody, żółtek jajek, miodu, miodu, cukru pudru, miękkiego masła i szczyptę soli. Dokładnie wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folie spożywczą i włóż do lodówki.
Krok 5. Teraz formę o wymiarach 24 x 24 cm (może być trochę mniejsza lub większa) wyłóż papierem do pieczenia. 1/3 schłodzonego ciasta podziel nożem na cienkie plastry i wyłóż nimi formę. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja grzania góra-dół) i piecz pierwszy blat ciasta przez kwadrans.
Krok 6. Upieczony blat ciasta od razu wyjmij z piekarnika oraz z formy, ale rób do ostrożnie. Odłóż go na płaskie, twarde miejsce.
Krok 7. W taki sam sposób upiecz drugi i trzeci blat naszego miodownika. Trzeciego blatu nie wyciągaj z formy.
Krok 8. Teraz zrób krem budyniowy. Do miski przełóż miękkie masło i ubij powoli na puszystą masę. Powoli, stopniowo dodaj przestudzony budyń i ubijaj całość na jednolity krem. Tak powstały krem od razu rozsmaruj na blacie w formie. Boki formy nasmaruj wcześniej masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 9. Przykryj wszystko drugim blatem i zacznij robić drugi krem zrobiony z bitej śmietany i kajmaku. Do naczynia dodaj śmietankę, serek mascarpone i miksuj przez około 20 sekund. Dodaj masę kajmakową i włóż naczynie do zamrażarki na 20 minut.
Krok 10. Po wyjęciu z zamrażarki od razu zacznij ubijać całość, aż do powstania gęstego kremu, który rozprowadź na drugim blacie ciasta. Trochę kremu zostaw do finalizacji ciasta na wierzchu.
Krok 11. Na krem połóż ostatni blat ciasta i posmaruj go resztkami kremu. Miodownik przykryj folią i włóż do lodówki na minimum kilka godzin. Gotowe!
Wskazówka: Miodownik najlepszy do jedzenia będzie dopiero po po około 2 dniach w lodówce, bowiem wtedy ciasto zrobi się fantastycznie miękkie, rozpływające się w ustach.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>