Przepis na sałatkę jarzynową po mojemu – klasyka w innym wydaniu

0
11416

Klasyczna sałatka jarzynowa lubiana jest chyba przez wszystkich, ale czy próbowaliście ją kiedyś choć trochę zmodyfikować? Jeśli nie to zachęcam do wypróbowania przepisu. 

Składniki na sałatkę jarzynową – przepis

Do przygotowania sałatki potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 50 g pieczarek konserwowych
  • 150 g szynki konserwowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • groszek konserwowy
  • majonez, musztarda
  • pieprz i sól do smaku
  • opcjonalnie szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie sałatki krok po kroku – przepis

Krok 1. Marchewkę, pietruszkę oraz selera dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości, ale uważamy, by ich nie rozgotować. Następnie studzimy warzywa i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Krok 2. Umyte jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zalewamy zimą wodą i obieramy ze skorupki. Kroimy w kostkę.

Krok 3. Szynkę również należy pokroić w kosteczkę.

Krok 4. Obrane jabłko, pieczarki, ogórki konserwowe, także pokrój w kostkę. Groszek konserwowy i kukurydzę odcedzamy na sicie.

Krok 5. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i mieszamy „na sucho”. Kolejno dodajemy majonez i musztardę. Poprawiamy solą i pieprzem do smaku. Możemy udekorować naszą sałatkę posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here