Przepis na pyszną sałatkę szwedzką

0
10182

Przepis na sałatkę szwedzką jest bardzo prosty i sprawdzony. Zawsze sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Można ją jeść cały rok! Polecam przepis każdemu.

DZISIAJ GRZEJE:  Chrupiące i smakowite ogórki kanapkowe. Idealne do jedzenia już po dwóch dniach

Składniki do przygotowania ogórków – przepis

Do przygotowania sałatki szwedzkiej potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 litry wody – 8 szklanek
  • niecałe pół szklanki soli

Składniki na zalewę

  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 % – 500 ml
  • 875 ml wody – 3,5 szklanki
  • 2 szklanki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  Papryka marynowana w słoikach. Łatwy przepis na smakowity przysmak na zimę

Pozostałe składniki

  • 2 średnie marchewki – 200 g
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 18 ziaren ziela angielskiego
  • 18 ziaren czarnego pieprzu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sałatka szwedzka przepis – poznaj przepis na sałatkę szwedzką krok po kroku:

Krok 1. Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy w plasterki ze skórką. Ogórki umyj zatem bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę

Krok 2. Końce ogórków odetnij, następnie pokrój ogórki w cienkie plasterki. Grubość plasterków jest dowolna. Ogórki można pokroić bardzo cienko lub też grubiej, do 2mm.

Krok 3. Pokrojone w plasterki ogórki należy umieścić w dużej misce. Do 2 litrów gorącej wody wsyp pół szklanki soli. Wodę mieszaj, aż do rozpuszczenia się soli, następnie dodaj 6 szklanek zimnej wody. Solankę przelej do miski z plasterkami ogórków. Całość przemieszaj, a następnie odstaw na 1-3 godzin, w dowolnym miejscu, ale nie odkładaj ich do lodówki ani nie kładź ich w gorącym miejscu. Po tym czasie odcedź dokładnie ogórki z wody, odcedzone ogórki włóż do miski.

Krok 4. Przygotuj słoiki. Słoiki powinny być dokładnie wyczyszczone a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Następnie rozdziel po równo marchewki do słoików. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki ziaren gorczycy i po 3 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Do słoików włóż plasterki ogórków. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki konserwowe na ostro. Idealny przepis dla miłośników wyrazistych smaków

Krok 5. W następnym kroku należy przygotować zalewę. Do garnka wlej 3.5 szklanki wody, wsyp dwie szklanki cukru, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej dwie szklanki octu i ponownie zagotuj aż do wrzenia. Gorącą jeszcze zalewą wypełnij wszystkie słoiki z sałatką szwedzką. Tak przygotowane słoiki można już mocno zakręcić. 

Krok 6. Aby słoiki z sałatką można było już odstawić do piwniczki, należy ją jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść bawełnianą ściereczkę. Ułóż słoiki obok siebie, jednak w taki sposób aby się nie stykały. Wlej wodę do 60% wysokości słoików. Wodę doprowadź do wrzenia na średniej mocy palnika. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia po meksykańsku na zimę. Mój najlepszy przepis na zalewę

Krok 7. Odrazu po pasteryzacji słoiki można odwrócić do góry dnem. Pomoże ci to sprawdzić czy słoiki są zakręcone w prawidłowy sposób. Po 10 minutach możesz ponownie odwrócić słoiki i wynieść je do chłodnego, zacienionego miejsca. 

Sałatkę można otwierać już po tygodniu od zrobienia. 

DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na kiszone ogórki. Ten sposób sprawi, że będą pyszne i chrupiące

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here