Przepis na sałatkę szwedzką jest bardzo prosty i sprawdzony. Zawsze sałatka szwedzka z ogórków gruntowych wychodzi idealna. Można ją jeść cały rok! Polecam przepis każdemu.
Składniki do przygotowania ogórków – przepis
Do przygotowania sałatki szwedzkiej potrzebować będziemy następujących składników:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 litry wody – 8 szklanek
- niecałe pół szklanki soli
Składniki na zalewę
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 % – 500 ml
- 875 ml wody – 3,5 szklanki
- 2 szklanki cukru
Pozostałe składniki
- 2 średnie marchewki – 200 g
- 3 łyżeczki ziaren gorczycy
- 18 ziaren ziela angielskiego
- 18 ziaren czarnego pieprzu
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sałatka szwedzka przepis – poznaj przepis na sałatkę szwedzką krok po kroku:
Krok 1. Ogórki do sałatki szwedzkiej kroimy w plasterki ze skórką. Ogórki umyj zatem bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą.
Krok 2. Końce ogórków odetnij, następnie pokrój ogórki w cienkie plasterki. Grubość plasterków jest dowolna. Ogórki można pokroić bardzo cienko lub też grubiej, do 2mm.
Krok 3. Pokrojone w plasterki ogórki należy umieścić w dużej misce. Do 2 litrów gorącej wody wsyp pół szklanki soli. Wodę mieszaj, aż do rozpuszczenia się soli, następnie dodaj 6 szklanek zimnej wody. Solankę przelej do miski z plasterkami ogórków. Całość przemieszaj, a następnie odstaw na 1-3 godzin, w dowolnym miejscu, ale nie odkładaj ich do lodówki ani nie kładź ich w gorącym miejscu. Po tym czasie odcedź dokładnie ogórki z wody, odcedzone ogórki włóż do miski.
Krok 4. Przygotuj słoiki. Słoiki powinny być dokładnie wyczyszczone a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Następnie rozdziel po równo marchewki do słoików. Do każdego słoika wsyp pół łyżeczki ziaren gorczycy i po 3 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Do słoików włóż plasterki ogórków.
Krok 5. W następnym kroku należy przygotować zalewę. Do garnka wlej 3.5 szklanki wody, wsyp dwie szklanki cukru, całość zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wlej dwie szklanki octu i ponownie zagotuj aż do wrzenia. Gorącą jeszcze zalewą wypełnij wszystkie słoiki z sałatką szwedzką. Tak przygotowane słoiki można już mocno zakręcić.
Krok 6. Aby słoiki z sałatką można było już odstawić do piwniczki, należy ją jeszcze poddać krótkiej pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka umieść bawełnianą ściereczkę. Ułóż słoiki obok siebie, jednak w taki sposób aby się nie stykały. Wlej wodę do 60% wysokości słoików. Wodę doprowadź do wrzenia na średniej mocy palnika. Zmniejsz moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 10 minut.
Krok 7. Odrazu po pasteryzacji słoiki można odwrócić do góry dnem. Pomoże ci to sprawdzić czy słoiki są zakręcone w prawidłowy sposób. Po 10 minutach możesz ponownie odwrócić słoiki i wynieść je do chłodnego, zacienionego miejsca.
Sałatkę można otwierać już po tygodniu od zrobienia.