Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi – rozpływa się w ustach

0
12798

Sernik z krówką i orzeszkami to cudowny przepis na słodkie co nieco. Delikatny i aksamitny ser idealnie łączy się z karmelową polewą, tworząc zgrany duet. Sam możesz się o tym przekonać! Koniecznie musisz wypróbować nasz przepis.

Spód naszego dzisiejszego sernika stanowią ciastka owsiane, środek to aksamitny, słodki ser, a wierzch polany krówkową polewą. Całość delikatnie przełamana słonymi orzeszkami. Nie tylko brzmi to cudownie, ale i tak też smakuje.

Składniki na spód sernika

  • ok. 200g ciastek owsianych z orzechami
  • 50g miękkiego masła

Ciastka owsiane należy dokładnie pokruszyć na piasek lub rozdrobnić je w blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę z ciasteczek. Dokładnie dociskamy ją do dna i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Masa serowa – składniki i wykonanie – przepis

Wszystkie składniki do sernika powinny być w temperaturze pokojowej, a potrzebujemy:

  • 1 kg twarogu, minimum 3-krotnie mielonego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 jajek

Polewa:

  • 250g masy krówkowej
  • 50g solonych orzeszków ziemnych

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – „Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przygotowanie sernika krok po kroku

Krok 1. Masło należy roztopić i pozostawić do ostudzenia.

Krok 2. Do wysokiego naczynia wsypujemy wszystkie składniki i miksujemy do momentu połączenia się składników. Pamiętajmy, że zbyt długie miksowanie nie służy sernikowi. Zbyt napowietrzony urośnie podczas pieczenia, a później opadnie. By tego uniknąć nie miksujemy po połączeniu się składników.

Krok 3. Masę serową wylewamy na schłodzony spód. Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez około 60 – 70 minut. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na około godzinę.

Krok 4. Wyciągamy sernik z piekarnika i pozostawiamy go do całkowitego ostudzenia. Zimny sernik smarujemy masą krówkową, a następnie posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here