Przepis na sernik z bezą, który pokocha każdy

0
639
Źródło: Youtube, kanał: Sprint Cooking

Sernik to ciasto powszechnie uwielbiane pod każdą postacią. Przepisów na niego w internecie nie brakuje, lecz od czasu do czasu zamiast tego najbardziej klasycznego, warto zrobić go nieco inaczej.

Sernik z bezą to połączenie doprawdy fantastyczne. Kierując się tym przepisem, sprawisz, że ciasto wyjdzie ci idealnie.

DZISIAJ GRZEJE:  Faworki z dodatkiem serka mascarpone
DZISIAJ GRZEJE:  Znudziły ci się schabowe? Zobacz ten przepis na pieczony schab z farszem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy przepis na gofry. Lepsze niż nad morzem

Składniki na sernik z bezą – przepis

Aby wykonać sernik z bezą potrzebujesz:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 8 jajek
  • 250 g mąki
  • 100 ml oleju
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 25 g śmietany 18%
  • 10 g kakao
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu
  • 60 g kaszy manny
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g orzechów włoskich
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na idealne uszka do barszczu na Wigilię

Sernik z bezą krok po kroku – przepis

Krok 1. Do dużej miski przesiej mąkę oraz kakao. Dodaj cukier puder i 4 żółtka. Wlej także olej i śmietanę 18%. Wszystko dobrze wymieszaj.

Krok 2. Z podanych składników zagnieć ciasto, które pewnie będzie trochę kruche. Nie przejmuj się tym, tylko rozprowadź je równomiernie na prostokątnej blaszce i ubij.

Krok 3. Teraz do miski dodaj trzy jajka i wsyp cukier. Ubijaj całość za pomocą miksera aż do puszystości. Wtedy wlej śmietanę 30 % i wsyp budyń z torebki oraz kaszę mannę. Wszystko dobrze wymieszaj na jednolitą masę i wtedy powoli, partiami dodawaj twaróg, nie przestając miksować.

Krok 4. Serową masę równo rozprowadź na ułożonym na blaszce cieście. Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp nimi z góry masę. Piecz całość przez 45 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Krok 5. Podczas pieczenia ciasta weź się za robienie bezy. Wlej do miski 4 białka oraz jedno, które ci zostało i dodaj szczyptę soli. Ubijaj mikserem białka na puszystą pianę, dodając partiami 125 gramów cukru oraz mąkę ziemniaczaną.

Krok 6. Kiedy sernik się upiecze wyłóż na niego powstałą bezę i piecz jeszcze przez 25 minut w temperaturze 155 stopni. Po tym czasie sernik z bezą powinien być gotowy.

DZISIAJ GRZEJE:  Jak dbać o epipremnum złociste? Oto kilka prostych wskazówek
DZISIAJ GRZEJE:  Błyskawiczna sałatka makaronowa na każdą okazję

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Pyszne ciasto z makiem to nie tylko makowiec. Przekonaj się sam i sprawdź ten przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Rzadko jesz rybę na obiad? Ta marynata sprawi, że ja pokochasz