Przepis na sernik z brzoskwiniami i delikatną bezą – ulubione ciasto moich dzieci

0
32744

Sernik z brzoskwiniami, to ulubione ciasto moich dzieci. Z pewnością wśród Was znajdą się także jego wielbiciele, nic dziwnego jest przepyszny. Przepis nie jest wiele trudniejszy od standardowej receptury na sernik. Dodatek bezy i kruszonki sprawia, że ciasto staje się wyjątkowe i niezwykle dobre. 

Zachęcam do wypróbowania przepisu i udostępniania go innym. Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na sernik z brzoskwiniami – przepis na kruche ciasto

Do sporządzenia kruchego ciasta potrzebować będziemy:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
DZISIAJ GRZEJE:  "Turecka rozkosz" - to przepis na ciasto, które zaskoczy Twoich gości

Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do miski (lub dajemy na stolnicę) i siekamy nożem. Kolejno dość szybko i zwinnie zagniatamy ciasto dłońmi. Robimy to szybko, gdyż zbyt długie zagniatanie dłońmi powoduje ogrzanie ciasta, które wówczas straci na kruchości. Ciasto dzielimy na dwie części- mniejszą i większą. Wkładamy je do zamrażarki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z zamrażarki tylko większą część ciasta i wykładamy na spód tortownicy o średnicy 26 cm, którą wcześnie wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Kruchy spód podpiekamy w piekarniku przez około 15-18 minut w temp. 190 stopni (grzałka góra – dół).

DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Składniki i wykonanie masy serowej – przepis

Do przygotowania masy serowej potrzebować będziemy:

  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka przyprawy do sernika
  • dodatkowo 1 puszka brzoskwiń w syropie

Masę serową zaczynamy przygotowywać od utarcia miękkiego masła z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto Balladyna z malinami - pyszne połączenie masy kajmakowej i owoców w jednym cieście

Kolejno dodajemy twaróg z wiaderka (lub twaróg zmielony), mąkę ziemniaczaną i przyprawę do sernika. Na podpieczony, gorący spód nakładamy masę serową. Na nią dodajemy pokrojone brzoskwinie z puszki.

Składniki na bezę do sernika z brzoskwiniami – przepis

Do przygotowania bezy potrzebujemy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
DZISIAJ GRZEJE:  "Smerfowy" sernik na zimno z borówkami - szybki przepis na deser

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru i dokładnie miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści.

Ubite białka powoli nakładamy na warstwę brzoskwiń i delikatnie wyrównujemy. Na wierzch ciasta ścieramy zimną mniejszą część ciasta.

Pieczemy w temp. 170 stopniu przez 70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sernik krówka z prażonymi orzeszkami ziemnymi - rozpływa się w ustach

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here