Przepis na słynne krokodylki. Ten przepis na ogórki nigdy mi się nie znudzi

0
40394

Ogórki, tak zwane krokodylki to chyba jeden z moich ulubionych przepisów. Idealnie nadają się jako przystawka na rodzinną imprezę czy grilla. Pikantne, a zarazem lekko słodkie ogóreczki zachwycają co roku całą rodzinę!

Koniecznie wypróbuj przepis i podziel się nim z innymi. 

DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki po królewsku

Składniki na krokodylki – przepis:

Na 6 słoików o pojemności 500 ml potrzebować będziemy następujących składników:

  • 3 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 średniej wielkości główki czosnku
  • 330 g cukru
  • 3 czubate łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 250 ml octu 10 %
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki papryki chili w proszku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • pół papryczki chili bez pestek
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 3/4 szklanki wody – ok 200 ml

Dodatkowo: wyparzone słoiki i zakrętki, duża szklana miska

DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Mizeria na zimę w słoikach. Ekspresowy przepis na pyszny dodatek do obiadu

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na krokodylki krok po kroku – przepis 

Krok 1. Ogórki należy namoczyć w zimnej wodzie na ok. 2 godziny. Kolejno dokładnie je wyszorować i osuszyć. Ogórkom należy odkroić po odrobinie oba końce. Czyste ogórki w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub połówki. Na krokodylki wybierajmy małe, jędrne i świeżo zebrane ogórki. 

Krok 2. Pokrojone ogórki zasypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawić ogórki na 5-6 godzin, aby puściły sok.

DZISIAJ GRZEJE:  Marynowana fasolka szparagowa

Krok 3. Po odlaniu wody z ogórków należy dodać do nich 3 łyżeczki chili i czosnek (można go przecisnąć przez praskę lub pokroić w cienkie plasterki). Pół papryczki chili myjemy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ogórków. 

Krok 4. Czas przygotować zalewę do krokodylków. Do garnka wlej wodę, ocet spirytusowego 10 %, 10 łyżek oleju roślinnego. Wsyp cukier i dodaj 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe oraz łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika i mieszaj do momentu, gdy cały cukier się rozpuści. Doprowadź zalewę do wrzenia, a następnie od razu wyłącz. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ogórki z curry. Pikantna uczta dla podniebienia

Krok 5. Gorącą zalewę dodajemy do ogórków z przyprawami. Mieszamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ogórki w takiej zalewie mogą spędzić do ośmiu godzin, jednakże już po godzinie można je przekładać do wyparzonych słoików.  

Krok 6. Ogórki układamy w słoikach dość ciasno. Zalewamy przecedzoną lub nie zalewą i poddajemy krótkiej pasteryzacji (10 -15 minut od zagotowania się wody).

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny
DZISIAJ GRZEJE:  Języki teściowej – genialny przepis na koreczki z ogórków lub cukinii do słoików

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię marynowaną po francusku czyli urok i smak francuskiej kuchni w słoiczku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here