Śmietanowiec jest pysznym deserem, który nie wymaga dużej ilości czasu w przygotowaniu. Wykonuje się to ciasto w mgnieniu oka. Sprawdza się idealnie jako deser po obiedzie czy po kolacji. Jego zaletą jest to, że żadna pociecha się mu nie oprze. Przepis jest bardzo prosty, więc jestem pewna, że poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Śmietanowiec jest bardzo lekkim ciastem, które dosłownie uwielbia każdy. Jest to przepis, który od dawna gości w moim domu. Nie potrzeba do jego wykonania wielu składników, przez co jest na każdą kieszeń. Pyszne kostki galaretki obtoczone puszystą masą, aż rozpływają się w ustach. Polecam przepis!
Składniki na śmietanowiec – przepis
Do wykonania tego przepisu użyłam szklanki o pojemności 250 ml oraz tortownicy o średnicy 24 cm.
- 5 galaretek owocowych o różnych smakach
- 5 szklanek wrzątku
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- ok. 60 g biszkoptów
Wykonanie śmietanowca krok po kroku – przepis:
Krok 1. Do trzech misek wysypujemy po jednym opakowaniu galaretki (w pierwszej misce miałam galaretkę brzoskwiniową, w drugiej truskawkową a w trzeciej agrestową).
Krok 2. Do każdej miski wlewamy całą szklankę wrzątku wody i dokładnie mieszamy do momentu, gdy żelatyna się dokładnie rozpuści (galaretki najlepiej przygotować dzień wcześniej).
Krok 3. Dobrze rozpuszczone galaretki odstawiamy do stężenia. Gdy galaretki stężeją, kroimy je w kostkę i z powrotem wkładamy do lodówki.
Krok 4. Dwie pozostałe galaretki o jasnym zabarwieniu (użyłam krystalicznej i cytrynowej) wsypujemy do miski i zalewamy 500ml wrzątku. Całość dokładnie mieszamy do czasu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do przestudzenia.
Krok 5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę 30% wyjmujemy z lodówki i przelewamy do wysokiej miski (można dodać śmietan fix lub łyżkę cukru pudru).
Krok 6. Śmietankę szybko miksujemy na wysokich obrotach do momentu, w którym powstanie nam sztywna masa. Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo szpatułką do wystudzonej galaretki, która jest jeszcze płynna.
Krok 7. Delikatnie mieszamy, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę galaretki. Całość mieszamy. Dno formy wykładamy biszkoptami i zalewamy masą. Wyrównujemy wierzch szpatułką i ciasto wkładamy do lodówki, aby całkowicie stężało.
Smacznego!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>