Przepis na syrop z pigwy – dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

0
34017

Syrop z pigwy wzmacnia cały nasz organizm. Pigwa jest źródłem cennych i ważnych dla zdrowia substancji odżywczych takich jak witaminę C, żelazo, potas, magnez czy wapń. Pigwa, sama w sobie jako nieprzetworzony owoc nie nadaję się do spożycia ze względu na cierpki, gorzki smak, ale już przetworzona smakuje wybornie. 

Zalet syropu z pigwy

Syrop z pigwy ma wiele zalet o których warto wiedzieć:

  • łagodzi kaszel – zwłaszcza suchy
  • pomaga w problemach trawiennych
  • pomaga szybciej zwalczyć przeziębienie, grypę, infekcje układu oddechowego
  • przyspiesza przemianę materii
  • łagodzi zgagę
  • pomaga lepiej znieść zmęczenie związane z jesiennym przesileniem
DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Przepis na syrop z pigwy – przepis

Warto pamiętać, że pestki pigwy można wykorzystać w bardzo dobry sposób, a mianowicie można z nich przygotować pyszne amaretto. (przepis znajdziesz TUTAJ)

Przepis na syrop z pigwy jest bardzo prosty, do jego przygotowania potrzebować będziemy jedynie dwóch składników:

  • 1 kg pigwy (zważonej po usunięciu gniazd nasiennych i pestek)
  • 1 kg cukru (cukier możemy zastąpić dowolnym miodem)
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z imbirem - wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

Wykonanie syropu z pigwy krok po kroku – przepis

Krok 1. Owoce pigwy myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne i pestki. Kolejno kroimy ją w kostkę.

Krok 2. Pigwę układamy w dużym słoiku warstwami, każdą warstwę przesypujemy warstwą cukru. Czynność powtarzamy do momentu, aż słoik się wypełni.

DZISIAJ GRZEJE:  Sok z czarnego bzu- zobacz łatwy i sprawdzony przepis

Krok 3. Całość odstawiamy na dwa-trzy dni, co jakiś czas potrząsając słoikiem, by cukier dokładniej wymieszał się z owocami.

Krok 4. Po tym czasie sok będzie gotowy. Można zużywać go na bieżąco, ale pamiętając o tym, by trzymać słój w lodówce. Z kolei jeśli syrop ma być na zimę należy go przelać do słoiczków i pasteryzować przez dziesięć minut od momentu zagotowania wody.

DZISIAJ GRZEJE:  Nalewka z aronii - banalny przepis. Sprawdź koniecznie
DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here