Świat obfituje w wiele bardziej lub mniej znanych roślin leczniczych. Pokrzywa jest jedną z tych, którą nie trudno odnaleźć w najbliższym otoczeniu, dlatego warto wiedzieć jak cudowne ma właściwości. Od dziecka wpajano nam, żeby uważać na tę roślinę, ponieważ zetknięcie się z nią może spowodować poparzenia i długotrwały ból, jednak dziś już powinniśmy wiedzieć, że to niewielka szkoda w porównaniu z tym co ma ona nam do zaoferowania.
Spożywając regularnie syrop z pokrzywy wzmocnią się nasze włosy, poprawimy stan paznokci i skóry oraz wzmocnimy układ odpornościowy. Dodatkowo roślina oczyszcza nasze ciało z toksyn, zmniejsza przetłuszczanie się skóry głowy i twarzy. Warto również pamiętać, że pokrzywa świetnie wpływa na zmniejszenie gromadzenia się wody w organizmie, pomaga zmniejszyć opuchliznę nóg oraz po jej regularnym piciu można zauważyć ogromną poprawę w przypadku dolegliwości związanych z układem krążenia. Jeśli masz problemy z drogami moczowymi, kamicą nerkową, chorobami reumatycznymi, skóry lub cierpisz na ból zapalny to koniecznie wprowadź syrop z pokrzywy do swojej diety.
Syrop z pokrzywy – potrzebne składniki:
- 1 kilogram liści pokrzywy
- 150 gram cukru
- Sok z 1 cytryny
- 1,5 litra wody
Sposób przygotowania krok po kroku:
Krok 1. Na początek warto zadbać o to by nie poparzyć się podczas przygotowywania syropu, w tym celu zanurz roślinę na chwilę we wrzątku, a następnie schłódź ją w lodowatej wodzie.
Krok 2. Następnym krokiem jest bardzo dokładne umycie rośliny i przełożenie jej do garnka, potem należy zalać ją wodą i zagotować. Następnie gotuj pokrzywę przez godzinę na wolnym ogniu.
Krok 3. Potem odcedź przygotowany napar i dodaj do niego cytrynę i cukier. Całość gotuj przez około 10 minut cały czas mieszając.
Krok 4. Przelej syrop z pokrzywy do szczelnych butelek lub słoiczków zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni, następnie zakręć je. Nadmiar syropu można zapasteryzować, dzięki temu będzie on dobry przez około 6 miesięcy.
Krok 5. Decydując się na pasteryzację musisz przygotować duży garnek i wyłożyć jego dno ściereczką, potem nalej do niego wody, tak aby zakrętki wystawały około 2 centymetry ponad powierzchnię wody. Potem garnek zakrywamy pokrywką i zagotowujemy wodę. Od momentu zagotowania całość gotujemy około 20-30 minut. Gorące słoiki pozostawiamy to naturalnego ostudzenia.
Uwaga! Syrop z pokrzywy posiada silne właściwości, dlatego nie zaleca się stosowania go w przypadku nowotworu macicy, ciężkich chorób nerek, polipów lub cyst macicy oraz przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>