Przepis na syrop z pokrzywy mojej babci. Jest niezastąpiony w przypadku tych chorób

0
41752
Syrop z pokrzywy

Świat obfituje w wiele bardziej lub mniej znanych roślin leczniczych. Pokrzywa jest jedną z tych, którą nie trudno odnaleźć w najbliższym otoczeniu, dlatego warto wiedzieć jak cudowne ma właściwości. Od dziecka wpajano nam, żeby uważać na tę roślinę, ponieważ zetknięcie się z nią może spowodować poparzenia i długotrwały ból, jednak dziś już powinniśmy wiedzieć, że to niewielka szkoda w porównaniu z tym co ma ona nam do zaoferowania.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Spożywając regularnie syrop z pokrzywy wzmocnią się nasze włosy, poprawimy stan paznokci i skóry oraz wzmocnimy układ odpornościowy. Dodatkowo roślina oczyszcza nasze ciało z toksyn, zmniejsza przetłuszczanie się skóry głowy i twarzy. Warto również pamiętać, że pokrzywa świetnie wpływa na zmniejszenie gromadzenia się wody w organizmie, pomaga zmniejszyć opuchliznę nóg oraz po jej regularnym piciu można zauważyć ogromną poprawę w przypadku dolegliwości związanych z układem krążenia. Jeśli masz problemy z drogami moczowymi, kamicą nerkową, chorobami reumatycznymi, skóry lub cierpisz na ból zapalny to koniecznie wprowadź syrop z pokrzywy do swojej diety.

DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Syrop z pokrzywy – potrzebne składniki:

  • 1 kilogram liści pokrzywy
  • 150 gram cukru
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,5 litra wody

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sposób przygotowania krok po kroku:

Krok 1. Na początek warto zadbać o to by nie poparzyć się podczas przygotowywania syropu, w tym celu zanurz roślinę na chwilę we wrzątku, a następnie schłódź ją w lodowatej wodzie.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kiszonkę wielowarzywną - smaki lata w słoiku

Krok 2. Następnym krokiem jest bardzo dokładne umycie rośliny i przełożenie jej do garnka, potem należy zalać ją wodą i zagotować. Następnie gotuj pokrzywę przez godzinę na wolnym ogniu.

Krok 3. Potem odcedź przygotowany napar i dodaj do niego cytrynę i cukier. Całość gotuj przez około 10 minut cały czas mieszając.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z zupek chińskich. Pyszny i ekspresowy lunch do pracy i szkoły

Krok 4. Przelej syrop z pokrzywy do szczelnych butelek lub słoiczków zostawiając około 2-3 cm wolnej przestrzeni, następnie zakręć je. Nadmiar syropu można zapasteryzować, dzięki temu będzie on dobry przez około 6 miesięcy.

Krok 5. Decydując się na pasteryzację musisz przygotować duży garnek i wyłożyć jego dno ściereczką, potem nalej do niego wody, tak aby zakrętki wystawały około 2 centymetry ponad powierzchnię wody. Potem garnek zakrywamy pokrywką i zagotowujemy wodę. Od momentu zagotowania całość gotujemy około 20-30 minut. Gorące słoiki pozostawiamy to naturalnego ostudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszne zapiekanki z pieczarkami i serem

Uwaga! Syrop z pokrzywy posiada silne właściwości, dlatego nie zaleca się stosowania go w przypadku nowotworu macicy, ciężkich chorób nerek, polipów lub cyst macicy oraz przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na świderki francuskie z masą makową - szybka i pyszna przekąska
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy chleb wiejski z naczynia żaroodpornego. Idealny na drugie śniadanie

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na aromatyczny rosół z kury. Idealny na niedzielny obiad i przeziębienie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowy czosnkowy boczek - idealny na świąteczny stół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here