Przepis na wieprzową galaretę z nóżek i golonki. Wyrazisty smak i mięciutkie mięso

0
16571

Galart lub inaczej galareta najczęściej pojawia się na moim stole jako przystawka imprezowa lub świąteczna. Chociaż od czasu do czasu zrobię ją również bez większej okazji, ponieważ moja rodzina bardzo ją lubi. Przepis ten nie jest trudny, ale potrzeba trochę czasu, aby uzyskać idealną wieprzową galaretę z nóżek i golonki.

Szczególną uwagę chciałabym zwrócić na ocet, którego wielu z nas używa jako dodatku do galartu. Niestety, nawet jeśli cały przepis wykonasz perfekcyjnie i galareta będzie pyszna, to ocet spirytusowy zabije cały smak potrawy. Ja polecam użyć ocet jabłkowy lub winogronowy, są one delikatniejsze i świetnie komponują się z wieprzową galaretą.

Składniki na wieprzową galaretę z nóżek i golonki:

Aby przepis wyszedł idealnie należy wybrać odpowiednie mięso, a później wymoczyć je i gotować przez około 4-5 godzin. Najlepiej sprawdzają się tylne golonki wieprzowe, ponieważ mają większą ilość mięsa oraz nóżki wieprzowe przednie, gdyż są bardziej kleiste. Dzięki temu wieprzowa galareta będzie nie tylko pyszna w smaku, ale nie będzie też konieczności używania żelatyny do jej przygotowania.

  • 2 średnie golonki wieprzowe
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki zielonego groszku (można pominąć jeśli nie lubicie)
  • Cztery małe różyczki ugotowanego brokuła (opcjonalnie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4 liście laurowe
  • 5 sztuk ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
DZISIAJ GRZEJE:  Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą. Idealny przepis na szybki rodzinny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Szakszuka to danie, które musisz spróbować - przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Przepis na wieprzową galaretę krok po kroku:

Krok 1. Zanim przystąpimy do gotowania mięsa na galartkę, najpierw musimy je dobrze umyć i oczyścić w zimnej wodzie. Warto też umieścić je w naczyniu z wodą i wymoczyć przez godzinę.

Krok 2. Tak przygotowane golonki i nóżki przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby w całości zakryła mięso.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na faszerowane parówki. Smaczna i niedroga kolacja dla całej rodziny

Krok 3. Obieramy marchewkę i czosnek, który następnie przeciskamy przez praskę. Oba składniki dodajemy do wody z mięsem wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Na koniec doprawiamy całość solą.

Krok 4. Wodę z mięsem na wieprzową galaretę musimy zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez około 4 do 5 godzin. Gdy mięso zacznie się rozpadać i odchodzić od kości, oznacza to, że jest wystarczająco dobrze dogotowane.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na roladę z cukinii z dodatkiem wędzonego łososia - koniecznie musisz jej spróbować

Krok 5. Następnym krokiem jest wyciągnięcie mięsa z wody oraz pokrojenie go wraz ze skórą na drobne kawałki. Marchewki pokrój w kostkę lub cieniutkie plasterki.

Krok 6. Przygotuj salaterki lub miski i na dnie każdej z nich poukładaj marchewki oraz pokrojone w plasterki jajka. Następnie dodaj po łyżeczce groszku i brokuła.

Krok 7. Na sam koniec zalej salaterki wywarem po mięsie i odstaw do wystygnięcia. Potem schowaj wieprzową galaretę do lodówki aż stężeje. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na placki ziemniaczane z szynką i serem - proporcja na dzisiejszy obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na kartoflankę! Takiej jeszcze nie jadłeś, rozgrzewa w chłodne dni

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Greckie drobiowe kotleciki - przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here