Przepis na wyśmienity sos tatarski – sprawdzony sposób

0
6477

Sos tatarski to ulubiony sos mojej rodziny. Jest to prosty, zimny sos na bazie majonezu. Najczęściej przygotowuje się go na Wielkanoc i podaje do jajek oraz wędlin, ale pasuje także do ryb czy owoców morza. Samo wykonanie sosu jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu.

Na co dzień serwuję mojej rodzinie sos tatarski do zwyczajnych kanapek, podkręca to ich smak oraz sprawia, że śniadanie znika w mgnieniu oka. Gorąco polecam przepis i zachęcam do udostępniania go innym. 

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Składniki na sos tatarski – przepis

Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebować będziemy następujących składników:

  • 80 g pieczarek marynowanych (lub innych grzybów)
  • 80 g śmietany kwaśnej 18%
  • 1 dymka
  • 50 g majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek w dowolnej ilości

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i pożywana sałatka z tortellini - przepis

Przygotowanie sosu tatarskiego krok po kroku

Krok 1. W misce umieszczamy majonez, kwaśną śmietanę, musztardę stołową, musztardę francuską oraz czosnek wcześniej przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 2. Marynowane pieczarki lub inne zamarynowane grzyby kroimy w drobną kostkę.

Krok 3. Kolejno ogórki kiszone i dymkę należy pokroić w kostkę, szczypiorek drobno posiekać.

Krok 4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

DZISIAJ GRZEJE:  Leniwe pierogi - sprawdzony przepis babci Władzi. Sposób na expresowe pyszne danie
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here