Przepis na ziemniaki jak z ogniska – są przepyszne! Koniecznie musicie ich spróbować

0
5058

Za czasów mojej młodości ogniska były bardzo popularne. Piekło się wówczas kiełbaski na patyku i zajadało pieczone ziemniaczki. Teraz niestety odeszło się od tego zwyczaju i większość z nas wybiera grilla niż ognisko.

Smak pieczonych ziemniaków jest niezastąpiony, dzisiejsza receptura pozwoli choć na chwilę przenieść się w lata gdzie ogniska ciszyły się powodzeniem. Przepis jest tak banalny, że aż dziwne, że ziemniaki przygotowane w ten sposób są tak smaczne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanki na zwykłym chlebie - są pyszne i sycące. Koniecznie musisz ich spróbować, to prawdziwy HIT

Składniki na ziemniaki jak z ogniska – przepis

Do przygotowania ziemniaków jak z ogniska potrzebować będziemy następujących składników:

  • 1,5 kg ziemniaków jednakowej, średniej wielkości
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki drobnej soli
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • opcjonalnie 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki
DZISIAJ GRZEJE:  Schab zapiekany w piekarniku - szybki przepis na pyszny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Smaczna surówka z cukinii - mało kto zna ten hitowy przepis

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Przygotowanie ziemniaków krok po kroku – przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Krok 2. Gdy piekarnik się rozgrzewa przygotowujemy nasze ziemniaki. W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, sól, czosnek i paprykę.

DZISIAJ GRZEJE:  Szybka i smaczna surówka "Colesław" - zobacz przepis

Krok 3. Ziemniaków  ie obieramy, szorujemy je dokładnie pod bieszącą wodą i jeszcze mokre obtaczamy w mieszance z mąki.

Krok 4. Ziemniaki wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny lub do czasu, aż będą miękkie. Podajemy z solą i masłem. Smacznego!

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here