Przepis na zimową sałatkę z fasolki szparagowej

0
10139

Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku fasolka szparagowa bardzo obrodziła. Nie sposób jej przejeść, dlatego też ze sporej części zrobiłam sałatkę na zimę. Dziś podzielę się z Wami przepisem, bo uważam że jest naprawdę genialny. 

Zielona fasolka szparagowa zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.

DZISIAJ GRZEJE:  Sałatka z ogórków i cukinii - zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

Składniki na sałatkę z fasolki szparagowej – przepis

Z poniższych składników powinno nam wyjść około ośmiu słoików o pojemności 600 ml. Zatem potrzebować będziemy:

  • 2 kg żółtej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek przy fasolce)
  • pół kg marchewki 
  • pół kg cebuli
  • czerwone papryki
  • jedną szklankę ulubionego oleju
  • dwa słoiczki koncentratu pomidorowego
  • siedem łyżek octu spirytusowego
  • sześć pełnych łyżek cukru
  • dwie łyżki soli
  • trzy liście laurowe
  • sześć kulek ziela angielskiego
  • jedna łyżka słodkiej papryki
  • ostra papryka według własnego uznania
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Sposób wykonania zimowej sałatki z fasolki szparagowej krok po kroku

Krok 1. Obraną i czystą fasolkę należy pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.

Krok 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w cienkie piórka. Do garnka dajemy olej, marchew, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i pieprz. Całość dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na keczup z cukinii - zrób zapas na zimę

Krok 3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Znów dusimy 5 minut.

Krok 4. Dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.

Krok 5. Warzywa doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba. Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. 

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię w zalewie słodko-kwaśnej - babciny sposób na przetwory z cukinii

Krok 6. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na leczo do słoików - sprawdzony przepis cioci Jadzi
DZISIAJ GRZEJE:  Ogórki małosolne kiszone na sucho w woreczku - genialny, szybki sposób na pyszne ogórki

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here