Nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku fasolka szparagowa bardzo obrodziła. Nie sposób jej przejeść, dlatego też ze sporej części zrobiłam sałatkę na zimę. Dziś podzielę się z Wami przepisem, bo uważam że jest naprawdę genialny.
Zielona fasolka szparagowa zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego niż żółte strączki fasoli, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży, osobom chorym na cukrzycę, a także tym z niedoborem żelaza. Z kolei żółta szparagówka jest bogatsza w potas i fosfor.
Składniki na sałatkę z fasolki szparagowej – przepis
Z poniższych składników powinno nam wyjść około ośmiu słoików o pojemności 600 ml. Zatem potrzebować będziemy:
- 2 kg żółtej fasolki szparagowej (waga po odcięciu końcówek przy fasolce)
- pół kg marchewki
- pół kg cebuli
- czerwone papryki
- jedną szklankę ulubionego oleju
- dwa słoiczki koncentratu pomidorowego
- siedem łyżek octu spirytusowego
- sześć pełnych łyżek cukru
- dwie łyżki soli
- trzy liście laurowe
- sześć kulek ziela angielskiego
- jedna łyżka słodkiej papryki
- ostra papryka według własnego uznania
- 1/3 łyżeczki pieprzu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania zimowej sałatki z fasolki szparagowej krok po kroku
Krok 1. Obraną i czystą fasolkę należy pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.
Krok 2. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w cienkie piórka. Do garnka dajemy olej, marchew, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier i pieprz. Całość dusimy około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Znów dusimy 5 minut.
Krok 4. Dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
Krok 5. Warzywa doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba. Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy.
Krok 6. Gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>