Przepis na syrop z imbirem – wzmocni odporność, a w trakcie przeziębienia postawi Cię znów na nogi

0
32032

Świeży korzeń imbiru posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc warto zrobić z niego syrop domowej roboty. Występujący w roślinie gingerol, posiada zdolność likwidowania stanów zapalnych. Z kolei potas reguluje pracę serca, a mangan pozytywnie wpływa na układ krążenia.

Imbir zawiera wiele witamin z grupy A, C, E i B. Jest źródłem cennych witamin takich jak np.: fosfor, sód, krzem, magnez, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Dzięki temu imbir zbawiennie wpływa na nasz organizm i poprawia kondycję skóry, włosów, zębów i paznokci.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowej roboty syrop z mięty - zwiększa odporność i skutecznie leczy przeziębienie

Syrop z imbiru i miodu mogą przyjmować dzieci które ukończyły 12 miesiąca życia. Ze względu na to, iż miód jest silnym alergenem, nie należy podawać go maluchom, które nie skończyły jeszcze roku.

Syrop z imbiru jest polecany zwłaszcza przy przeziębieniach oraz infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi kaszel i ból gardła, ma także działanie rozgrzewające i napotne.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na domowej roboty syrop z cebuli - tym sposobem leczę przeziębienie

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

Składniki na syrop z imbiru – przepis

Do przygotowania syropu potrzebować będziemy następujących składników:

  • 2 cytryny
  • miód
  • korzeń imbiru o długości 3-4 centymetrów

Sposób przygotowania syropu krok po kroku -przepis

Krok 1. W pierwszej kolejności należy sparzyć cytryny wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Cytrynę kroimy na cienkie plastry i usuwamy z nich pestki.

Krok 2. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do wyparzonego, suchego słoika wlewamy dwie łyżki miodu, na których umieszczamy 3-4 plastry cytryny. Następnie dokładamy dwie łyżeczki startego imbiru.

DZISIAJ GRZEJE:  Domowy sposób na oczyszczenie tętnic i wzmocnienie odporności - musisz znać ten przepis

Krok 3. W ten sposób wypełniamy cały słoik, a na końcu całość zalewamy miodem. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach syrop jest już gotowy do spożycia. W czasie choroby należy przyjmować trzy łyżki syropu dziennie. Dla wzmocnienia organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.

DZISIAJ GRZEJE:  Pestkówka nalewka z pestek pigwy - smakuje jak amaretto. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na syrop z pigwy - dokonały nie tylko na suchy kaszel. Pije go codziennie i jestem zdrowa

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here