Dzisiaj przedstawiamy Wam szybki pomysł na idealny jesienny obiad, czyli przepyszne pulpeciki w aromatycznym sosie koperkowym. Jeżeli je zrobimy, nie ucierpimy na tym pod względem cennego czasu, ale też nie odczuje tego aż tak bardzo nasz portfel.
Kiedy nadchodzi jesień i dzieci zaczynają ponownie chodzić do szkoły, często odzwyczajamy się od robienia szybkich obiadów, aby zdążyć ugotować posiłek, zanim nasze pociechy wrócą. Ten przepis jest szybki i prosty, idealny na obiad dla całej rodziny.
Składniki na pulpeciki
- 500 gramów mięsa mielonego (najlepiej wieprzowe lub drobiowe)
- jajko
- dwie łyżki bułki tartej
- jedna niewielka cebula
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
Składniki na sos
- litr bulionu (drobiowy lub wieprzowy)
- 250 ml śmietanki 12 procent
- porządny pęczek koperku
- łyżka mąki
Pulpeciki w sosie koperkowym krok po kroku
1. Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Wszystko dobrze ze sobą połącz przy pomocy rąk.
2. Uformuj niewielkie pulpeciki i gotuj je w litrze wody.
3. Koperek posiekaj drobniutko.
4. Pulpety wyjmij z bulionu. Śmietanę dobrze pomieszaj z mąką i wlej do bulionu. Gotuj chwilę, aż wszystko zgęstnieje.
5. Do garnka z powrotem włóż pulpety, dodaj posiekany koperek, dopraw do smaku i pogotuj jeszcze kilka chwil. Gotowe!
6. Pulpeciki podawaj z ziemniakami lub ryżem, a także ulubioną surówką.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>