Brioszki to niewielkie bułeczki, które spopularyzowano we Francji już kilkaset lat temu. Ich delikatność oraz puszystość zachwycają, a ich skład jest bardzo prosty i zdrowy.
Delikatność brioszek sprawia, że jest to idealne pieczywo na śniadanie. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Przepis na nie znajdziecie poniżej.
Składniki na brioszki – przepis
Składniki należą do bardzo prostych i są to:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g prawdziwego masła
- 220 ml mleka
- 70 g drobnego cukru lub jasnego miodu
- 3 większe jajka
- 30 g świeżych drożdży
- poł płaskiej łyżeczki soli
Brioszki krok po kroku – przepis
Wskazówka: Jajka, masło i mleko powinny mieć temperaturą pokojową, więc wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki.
Krok 1. Do sporej, najlepiej szklanej miski wkrusz 30 gramów drożdży, dodaj łyżkę mąki pszennej, 10 gramów cukru i wlej 220 ml mleka. Uwaga, mąkę i cukier podbierz z całości, która podana została w składnikach.
Krok 2. Drożdże z resztą rozcieraj mocno, aż uzyskasz w miarę jednolity płyn. Naczynie przykryj ścierką lub folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien mocno buzować i zwiększyć objętość.
Krok 3. Weź dużą miskę i wsyp całą mąkę, której zostało trochę mniej, ponieważ jedna jej łyżka poszła do rozczynu. Wbij też trzy jajka i dodaj szczyptę soli. Następnie dołóż do całości 100 gramów mięciutkiego masła i pozostały cukier. Na sam koniec wlej rozczyn i zamieszaj wszystko.
Krok 4. Przygotuj mikser i haki do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostaw w misce, w której jest i wyrabiaj przez 5 minut. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione powinno być gęste i lekko się kleić.
Krok 5. Ciasto odłóż do wyrośnięcia. Przykryj je ścierką lub folią i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.
Krok 6. Kiedy ciasto już znacznie urośnie, przełóż je na drewnianą deskę i uformuj z niego dużą, ładną kulę. Podziel tę kulę na 12 równych części i z każdej części uformuj kulkę.
Krok 7. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wielkości 25 x 35 cm kładź kulki ciasta jedna obok drugiej.
Krok 8. Teraz nagrzej piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Czekając, aż nabierze temperatury, przykryj brioszki ścierką, aby jeszcze bardziej wyrosły.
Krok 9. Przed pieczeniem posmaruj brioszki mieszanką żółtka jajka z mlekiem lub wodą.
Krok 10. Brioszki piecz na środkowej półce przez około 25 minut, aż ulegną zrumienieniu na piękny kolor. Wyciągnij je z piekarnika i gotowe!
Takie brioszki sprawdzą się idealnie na śniadanie. Możesz jeść je na słodko i na słono. Świetnie pasować do nich będzie dżem lub nutella, ale możesz równie dobrze posmarować je masłem i położyć na nich plaster wędzonego łososia. To już wedle twojego uznania.