Puszyste i maślane brioszki, czyli idealne pieczywo śniadaniowe

0
1676

Brioszki to niewielkie bułeczki, które spopularyzowano we Francji już kilkaset lat temu. Ich delikatność oraz puszystość zachwycają, a ich skład jest bardzo prosty i zdrowy.

Delikatność brioszek sprawia, że jest to idealne pieczywo na śniadanie. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Przepis na nie znajdziecie poniżej.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty sok ze śliwek i cytryn, który pomaga chronić przed chorobami
DZISIAJ GRZEJE:  Prawdziwa witaminowa bomba, czyli kiszona dynia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na prawdziwą grochówkę. Zupa idealna na zimniejsze dni

Składniki na brioszki – przepis

Składniki należą do bardzo prostych i są to:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g prawdziwego masła
  • 220 ml mleka
  • 70 g drobnego cukru lub jasnego miodu
  • 3 większe jajka
  • 30 g świeżych drożdży
  • poł płaskiej łyżeczki soli
DZISIAJ GRZEJE:  Babciny przepis na ciasto jogurtowe. Szybko, tanio i smacznie

Brioszki krok po kroku – przepis

Wskazówka: Jajka, masło i mleko powinny mieć temperaturą pokojową, więc wyjmij je odpowiednio wcześniej z lodówki.

Krok 1. Do sporej, najlepiej szklanej miski wkrusz 30 gramów drożdży, dodaj łyżkę mąki pszennej, 10 gramów cukru i wlej 220 ml mleka. Uwaga, mąkę i cukier podbierz z całości, która podana została w składnikach.

Krok 2. Drożdże z resztą rozcieraj mocno, aż uzyskasz w miarę jednolity płyn. Naczynie przykryj ścierką lub folią i odstaw na 20 minut. Po tym czasie rozczyn powinien mocno buzować i zwiększyć objętość.

Krok 3. Weź dużą miskę i wsyp całą mąkę, której zostało trochę mniej, ponieważ jedna jej łyżka poszła do rozczynu. Wbij też trzy jajka i dodaj szczyptę soli. Następnie dołóż do całości 100 gramów mięciutkiego masła i pozostały cukier. Na sam koniec wlej rozczyn i zamieszaj wszystko.

Krok 4. Przygotuj mikser i haki do ciasta drożdżowego. Ciasto pozostaw w misce, w której jest i wyrabiaj przez 5 minut. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Wyrobione powinno być gęste i lekko się kleić.

Krok 5. Ciasto odłóż do wyrośnięcia. Przykryj je ścierką lub folią i zostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

Krok 6. Kiedy ciasto już znacznie urośnie, przełóż je na drewnianą deskę i uformuj z niego dużą, ładną kulę. Podziel tę kulę na 12 równych części i z każdej części uformuj kulkę.

Krok 7. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wielkości 25 x 35 cm kładź kulki ciasta jedna obok drugiej.

Krok 8. Teraz nagrzej piekarnik do 175 stopni z opcją pieczenia góra i dół. Czekając, aż nabierze temperatury, przykryj brioszki ścierką, aby jeszcze bardziej wyrosły.

Krok 9. Przed pieczeniem posmaruj brioszki mieszanką żółtka jajka z mlekiem lub wodą.

Krok 10. Brioszki piecz na środkowej półce przez około 25 minut, aż ulegną zrumienieniu na piękny kolor. Wyciągnij je z piekarnika i gotowe!

Takie brioszki sprawdzą się idealnie na śniadanie. Możesz jeść je na słodko i na słono. Świetnie pasować do nich będzie dżem lub nutella, ale możesz równie dobrze posmarować je masłem i położyć na nich plaster wędzonego łososia. To już wedle twojego uznania.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pyszny sos grzybowy - stara receptura mojej babci
DZISIAJ GRZEJE:  Surówka z jabłkiem i kapustą. Zrobisz ją w chwilę

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak
DZISIAJ GRZEJE:  Soczysta pierś z kurczaka z zapiekanymi ziemniaczkami. Ten restauracyjny przepis to hit

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here