W letnie dni z pewnością spożywamy o wiele więcej płynów niż w innych porach roku. Często oprócz wody pojawiają się w naszej diecie również kolorowe, sztuczne napoje, które niestety nie należą do najzdrowszych. Dlatego warto sięgnąć po naturalną, równie pyszną alternatywę. Domowa lemoniada nie tylko świetnie gasi pragnienie, ale również niesamowicie smakuje. Wystarczy kilka minut na to by stworzyć aromatyczny napój z ogromną ilością witaminy C!
Domowa lemoniada – składniki:
- 2 pomarańcze
- 3 cytryny
- 4 gałązki mięty
- 1 limonka
- 4 łyżki cukru
- 1 litr wody
- Opcjonalnie: kostki lodu
Wykonanie domowej lemoniady krok po kroku:
Krok 1. W pierwszej kolejności dokładnie umyj wszystkie owoce, następnie przetnij 2 cytryny i jedną, dużą pomarańczę na połówki.
Krok 2. Wyciśnij sok z przygotowanych połówek owoców do naczynia – powinno wyjść około 400 mililitrów. Jeżeli soku jest mniej, możesz dodać dodatkową cytrynę.
Krok 3. Miętę można delikatnie rozgnieść i dodać do soku z cytrusów wraz z cukrem, jednak polecam przygotować z niej syrop – dzięki temu smak jest bardziej wyrazisty. Aby to wykonać weź 3 gałązki mięty i umieść je na patelni, potem dodaj około 8 łyżek wody i 4 łyżki cukru. Następnie wstaw patelnię na mały ogień, już po chwili ze składników powinien powstać lepki, zielonkawy syrop. Dodaj go do soku z cytrusów.
Krok 4. Cytrusy, które nam pozostały dokładnie wyszoruj, a następnie sparz wrzącą wodą. Pokrój owoce w plasterki i umieść w dzbanku na domową lemoniadę.
Krok 5. Do dzbanka dolej sok z cytrusów oraz litr ulubionej wody, a potem całość wymieszaj. Na koniec dodaj listki mięty i kostki lodu.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>