Sałatka z ogórków i cukinii – zrób zapas na zimę. Szybki i niezawodny sposób

0
48089

Sezon zarówno na ogórki jak i cukinie nadal trwa, warto więc zrobić zapasy sałatki na zimę. Dzisiejszy przepis na nią jest genialny, zrobisz go niewielkim nakładem pracy. Polecamy i zachęcany do udostępniania, być może jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego przepisu. 

DZISIAJ GRZEJE:  Pasztet z mięsa rosołowego - idealny przepis na wykorzystanie pozostałości z rosołu, zawsze tak robię

Składniki na zimową sałatki z ogórków i cukinii

Do sporządzenia sałaty potrzebować będziemy:

  • 1,5 kg ogórków
  • 1,5 kg cukinii
  • 200 g marchwi
  • 200 g cebuli
  • pół kilograma papryki (mix żółtej, czerwonej)
  • 0,5 szklanki octu – najlepiej 6%
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
  • 4 łyżeczki natki pietruszki
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
DZISIAJ GRZEJE:  Genialny przepis na ogórki w musztardzie - pyszne i chrupiące
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na muszle nadziewane pastą z tuńczyka - szybka i smaczna przekąska

Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce. 

DZISIAJ GRZEJE:  Syrop z malin to hit tego lata - przepis z 3 składników

Sposób wykonania sałatki krok po kroku – przepis

Krok 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki można namoczyć na chwilę przed krojeniem, by na pewno usunąć z nich cały piasek.

Krok 2. Cukinię ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (3 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Krok 3. Po tym czasie warzywa odciskamy z soku umieszczając je na durszlaku i dociskając dłonią. Cukinię i ogórki mieszamy z marchewką, którą należy wcześniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw.

DZISIAJ GRZEJE:  Kiełbasa ze słoika - idealna na kanapki. Zobacz przepis
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na pasztet z cukinii - jest naprawdę bardzo dobry. Koniecznie musisz go zrobić w domu

Krok 4. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Z podanych składników gotujemy zalewę – tak długo aż cukier się rozpuści.

Krok 5. Gorącą zalewę mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny.

Krok 6. Sałatkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania. Gotowe!

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kiszonkę wielowarzywną - smaki lata w słoiku
DZISIAJ GRZEJE:  Fintifluszka - przepis na najprostsze ciasto bez pieczenia. Potrzebujesz zaledwie 4 składników

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here