Sezon zarówno na ogórki jak i cukinie nadal trwa, warto więc zrobić zapasy sałatki na zimę. Dzisiejszy przepis na nią jest genialny, zrobisz go niewielkim nakładem pracy. Polecamy i zachęcany do udostępniania, być może jest jeszcze ktoś, kto nie zna tego przepisu.
Składniki na zimową sałatki z ogórków i cukinii
Do sporządzenia sałaty potrzebować będziemy:
- 1,5 kg ogórków
- 1,5 kg cukinii
- 200 g marchwi
- 200 g cebuli
- pół kilograma papryki (mix żółtej, czerwonej)
- 0,5 szklanki octu – najlepiej 6%
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki soli
- 4 łyżeczki natki pietruszki
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Zapraszamy do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Sposób wykonania sałatki krok po kroku – przepis
Krok 1. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórki można namoczyć na chwilę przed krojeniem, by na pewno usunąć z nich cały piasek.
Krok 2. Cukinię ścieramy (razem ze skórką) na tarce o dużych oczkach lub kroimy w cienkie plasterki. Ogórki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do cukinii. Wszystko umieszczamy w dużej misce, solimy (3 łyżki soli), mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 3. Po tym czasie warzywa odciskamy z soku umieszczając je na durszlaku i dociskając dłonią. Cukinię i ogórki mieszamy z marchewką, którą należy wcześniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do pozostałych warzyw.
Krok 4. Do dużego garnka wlewamy olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Z podanych składników gotujemy zalewę – tak długo aż cukier się rozpuści.
Krok 5. Gorącą zalewę mieszamy z warzywami i całość odstawiamy na 2 godziny.
Krok 6. Sałatkę przekładamy do słoików i na wierzch każdego wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania. Gotowe!
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>