Sałatka z cukinii w pysznej marynacie. Przepis na słoiczki siostry Anastazji

0
41457

Mamy idealną porę na przygotowanie zimowych przetworów. Świeże owoce i warzywa kuszą swoim wyglądem i zapachem, dlatego warto zrobić nieco zapasów na koniec roku. Sałatka z cukinii siostry Anastazji to przepis na pyszny dodatek do obiadu jak i samodzielną przekąskę. Warto też podkreślić, że jest bardzo łatwa w przygotowaniu – każdy może to zrobić!

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw – dodaję ją do świeżych sałatek, smażę oraz marynuję. Dlatego w tym roku również nie mogłam zapomnieć o pysznej sałatce siostry Anastazji! Ten przepis umożliwi mi delektowanie się cukinią kiedy tylko będę miała na to ochotę. Jeśli również jesteś fanem marynowanych pyszności to sałatka z cukinii będzie dla Ciebie idealna.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na wiosenny bigos z młodej kapusty. Znika z talerzy w oka mgnieniu
DZISIAJ GRZEJE:  Kulinarne Poddasze Smaków: Przepis na Wyborne Placki z Cukinii

Sałatka z cukinii – składniki:

Przepisy siostry Anastazji niejednokrotnie były wykorzystywane w mojej kuchni, jednak to sałatka z cukinii skradła moje serce. Aby ją przygotować nie potrzeba wiele składników, a mimo to jest przepyszna.

Sałatka:

  • 2 kilogramy cukinii
  • 300 gram cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól

Zalewa:

  • 125 mililitrów octu
  • 125 mililitrów wody
  • 120 gram cukru
  • 125 mililitrów oliwy z oliwek
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia jak ananas do słoików. Przepis na słodką przekąskę na zimę
DZISIAJ GRZEJE:  Cukinia Kiszona w Słoiku: Fermentowana Rozkosz dla Twojego Podniebienia

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

Sałatka z cukinii siostry Anastazji – przygotowanie krok po kroku:

Krok 1. W pierwszej kolejności umyj i osusz cukinię, następnie pokrój ją w cieniutkie plasterki. Potem oprósz solą i odstaw na około 2-3 godzinki, tak aby puściła sok.

Krok 2. Obierz czosnek, a potem każdy ząbek pokrój w cienkie plasterki. Obraną cebulę również pokrój, ale w kosteczkę. Na koniec obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach marchewkę.

Krok 3. Cukinię odciśnij z soku, a następnie połącz z pozostałymi warzywami.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na gołąbki z boczkiem i ziemniakami. Idealne na rodzinne spotkania
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotleciki z cukinii. Pyszny i szybki sposób na obiad

Krok 4. W osobnym naczyniu dodaj do siebie składniki na zalewę, potem całość dokładnie wymieszaj i zalej nią sałatkę z cukinii. Odstaw miskę na około 30 minut.

Krok 5. Gdy wyznaczony czas minie możemy rozpocząć przekładanie sałatki do słoików. Pamiętaj jednak, aby były one dobrze umyte, a najlepiej wyparzone.

Krok 6. Postaraj się wypełniać słoiki dość szczelnie, uzupełniając je zalewą. Następnie każdy z nich zakręć i pasteryzuj przez około 20 minut. Po tym czasie obróć je do góry dnem i pozostaw tak do wystudzenia.

DZISIAJ GRZEJE:  Marynowana fasolka szparagowa
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Ciasto Prince Polo - prosty domowy przepis na tradycyjne ciasto
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na tartaletki z owocami. Ten pyszny i efektowny deser zachwyci gości

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here