Sałatka z tuńczykiem to przysmak, który uwielbia wielu. Tuńczyk to smaczna, ale też zdrowa ryba. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka, więc oprócz walorów smakowych, ma również inne zalety.
Sałatki z reguły są proste do wykonania i nie inaczej jest też z tym przepisem. Wliczając czas na ugotowanie ryżu, zrobisz tę sałatkę w pół godziny.
Składniki na sałatkę z tuńczykiem i ryżem – przepis
Do wykonania sałatki będziesz potrzebować:
- 1 torebka ryżu o wadze 100 g
- 1 mała puszka tuńczyka z zalewy lub z oleju
- pół puszki kukurydzy konserwowej- 150 g już po odsączeniu
- 3 średnie lub duże jajka ugotowane na twardo
- 2 spore ogórki kiszone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 czubata łyżka majonezu
- spora garść siekanego szczypiorku
- przyprawy: po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
Sałatka z tuńczykiem i ryżem krok po kroku – przepis
Krok 1. Ugotuj torebkę ryżu w osolonej wodzie i poczekaj aż ostygnie. Potem wrzuć go do dużej miski.
Krok 2. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ryżu.
Krok 3. Wyjmij tuńczyka z puszki, kukurydzę odsącz z zalewy, a ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę. Garść szczypiorku posiekaj na drobno. Wszystko przenieś do ryżu i jajek. Możesz dodać także trochę posiekanej drobno białej lub czerwonej cebuli dla zaostrzenia smaku.
Krok 4. Na koniec dodaj trzy łyżki jogurtu naturalnego oraz czubatą łyżkę majonezu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rób to jednak ostrożnie, aby nie przesadzić. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.