Aromatyczne, kruche mięso w połączeniu z delikatną śliwką świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak również jako dodatek na rodzinnym obiedzie. Zaskocz najbliższych posiłkiem niczym z najlepszej restauracji serwując im wykwintny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Z pewnością będą prosić o dokładkę!
Przygotowanie schabu nie należy do najłatwiejszych, jednak jeśli będziesz postępować krok po kroku, zgodnie z przepisem – na pewno wyjdzie on delikatny i kruchy. Całość kompozycji smaków dopełnia łagodna nuta pomarańczy, która sprawia, że pieczeń jest mocno aromatyczna.
Składniki na schab ze śliwką – przepis
Schab z przepisu siostry Anastazji to jedno z bardziej wykwintnych dań, które warto przygotować nie tylko od święta. Bowiem mięso nie tylko świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale również urozmaici smak zwykłych kanapek.
- 1,5 kilograma schabu wieprzowego w kawałku
- 14 plastrów boczku wędzonego
- 2 pomarańcze
- 16 suszonych śliwek (bez pestek)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 120 mililitrów białego wina
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- Kilka listków mięty
Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.
Przepis na schab ze śliwką krok po kroku:
Krok 1. Przygotuj średnią miseczkę, a następnie wyciśnij do niej miąższ z pomarańczy. Potem dodaj do niego majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę – całość wymieszaj.
Krok 2. Umyj schab pod bieżącą wodą, a potem osusz go papierowym ręcznikiem. Przetnij mięso wzdłuż, tak aby nie rozciąć go do końca.
Krok 3. W miejscu przecięcia mięsa, delikatnie je rozłóż i rozklep dłonią, następnie natrzyj wnętrze schabu miąższem z pomarańczy i przypraw solą oraz pieprzem. Włóż mięso do miski, przykryj i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby było bardziej aromatyczne.
Krok 4. Po wyznaczonym czasie wyjmij mięso, a potem poukładaj w środku śliwki jedna za drugą. Następnie zwiń schab ze śliwką w roladę i obłóż go plasterkami boczku. Całość zwiąż nitką do pieczenia, tak aby mięso się nie rozpadło.
Krok 5. Do dużej brytfanki wlej oliwę z oliwek, a następnie białe wino – wymieszaj całość. Potem ułóż w niej schab, posypując go listkami mięty oraz gałązkami tymianku.
Krok 6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, następnie wstaw mięso do środka po przykryciem i piecz przez około 60 minut. Co jakiś czas warto podlać górę mięsa sokiem z brytfanki, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie będzie zbyt suche.
Krok 7. Schab ze śliwką wyjmij z piekarnika, a potem odstaw go na 10 minut do przestudzenia. Następnie możesz przeciąć nici i pokroić mięso w plastry.
Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>