Schab ze śliwką według przepisu siostry Anastazji. Delikatna nuta pomarańczy całkowicie odmienia jego smak

0
5120

Aromatyczne, kruche mięso w połączeniu z delikatną śliwką świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak również jako dodatek na rodzinnym obiedzie. Zaskocz najbliższych posiłkiem niczym z najlepszej restauracji serwując im wykwintny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Z pewnością będą prosić o dokładkę!

Przygotowanie schabu nie należy do najłatwiejszych, jednak jeśli będziesz postępować krok po kroku, zgodnie z przepisem – na pewno wyjdzie on delikatny i kruchy. Całość kompozycji smaków dopełnia łagodna nuta pomarańczy, która sprawia, że pieczeń jest mocno aromatyczna.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kotlety siekane z puree ziemniaczanym. Pyszny rodzinny obiad
DZISIAJ GRZEJE:  Filet z kurczaka otulony młodą kapustą. Przepis na wyśmienity obiad

Składniki na schab ze śliwką – przepis 

Schab z przepisu siostry Anastazji to jedno z bardziej wykwintnych dań, które warto przygotować nie tylko od święta. Bowiem mięso nie tylko świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale również urozmaici smak zwykłych kanapek.

  • 1,5 kilograma schabu wieprzowego w kawałku
  • 14 plastrów boczku wędzonego
  • 2 pomarańcze
  • 16 suszonych śliwek (bez pestek)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 mililitrów białego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • Kilka listków mięty
DZISIAJ GRZEJE:  Roladki schabowe ze szpinakiem - rewelacyjne i idealne na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na kopytka ze szpinakiem. Zachwycają kolorem i smakiem

Zapraszamy także do zobaczenia naszej strony na Facebooku – “Pysznie i zdrowo – kuchnia smakosza”. Znajdziecie tam przepisy w pigułce.

DZISIAJ GRZEJE:  Prosty przepis na aromatyczny boczek rolowany. Idealny na obiad oraz na kanapki
DZISIAJ GRZEJE:  Najlepszy makaron na szybki obiad. Niebiański smak i ekspresowe wykonanie

Przepis na schab ze śliwką krok po kroku:

Krok 1. Przygotuj średnią miseczkę, a następnie wyciśnij do niej miąższ z pomarańczy. Potem dodaj do niego majeranek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę – całość wymieszaj.

Krok 2. Umyj schab pod bieżącą wodą, a potem osusz go papierowym ręcznikiem. Przetnij mięso wzdłuż, tak aby nie rozciąć go do końca.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na zapiekanego kurczaka w miseczkach. Wyjątkowy smak gwarantowany
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na botwinkę. Jak dla mnie najlepszy

Krok 3. W miejscu przecięcia mięsa, delikatnie je rozłóż i rozklep dłonią, następnie natrzyj wnętrze schabu miąższem z pomarańczy i przypraw solą oraz pieprzem. Włóż mięso do miski, przykryj i schowaj do lodówki na przynajmniej 2 godziny, aby było bardziej aromatyczne.

Krok 4. Po wyznaczonym czasie wyjmij mięso, a potem poukładaj w środku śliwki jedna za drugą. Następnie zwiń schab ze śliwką w roladę i obłóż go plasterkami boczku. Całość zwiąż nitką do pieczenia, tak aby mięso się nie rozpadło.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na ciasto KOSTKA PIRATA - pyszne warstwowe ciasto na każdą okazję
DZISIAJ GRZEJE:  Malinowe szybkie ciasto bez pieczenia - pokocha je cała rodzina

Krok 5. Do dużej brytfanki wlej oliwę z oliwek, a następnie białe wino – wymieszaj całość. Potem ułóż w niej schab, posypując go listkami mięty oraz gałązkami tymianku.

Krok 6. Nagrzej piekarnik do 220 stopni, następnie wstaw mięso do środka po przykryciem i piecz przez około 60 minut. Co jakiś czas warto podlać górę mięsa sokiem z brytfanki, dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie będzie zbyt suche.

Krok 7. Schab ze śliwką wyjmij z piekarnika, a potem odstaw go na 10 minut do przestudzenia. Następnie możesz przeciąć nici i pokroić mięso w plastry.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką - niesamowicie pyszne i mięciutkie
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na krokiety z cukinią, pieczarkami i mozzarellą. Pyszny obiad dla całej rodziny

Więcej przepisów znajdziesz <<TUTAJ>>

Zapraszamy na stronę www.twojekarteczki.pl – znajdziecie tam kartki na każdy dzień tygodnia.

DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na sałatkę gruzińską. Pyszny dodatek do obiadu lub grilla
DZISIAJ GRZEJE:  Przepis na cukinię faszerowaną kurczakiem. Genialny przepis na pyszny i szybki obiad

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here